HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Elfoglalta Beledweyne városát a szomáliai hadsereg

2009.07.28. 00:43 silenthunter

Tovább fokozódhat a nigériai vallási krízis, miután az abban érintett, Boko Haram nevű iszlamista szekta ("a nigériai talibán") vezetője bosszút igért a tegnapi, Bauchi városában lezajlott események miatt. Múlt héten a szekta 9 tagját tartóztatták le a Borno állambeli Biu városában, akik bombamerényletre készültek. Tegnap Bauchiban a rendőrség és a katonaság erői összecsaptak a szekta vérmes követőivel, legalább 42 ember meghalt, száz feletti a sérültek száma és ugyanannyit őrizetbe is vettek. Az összecsapást a Boko Haram tagjai kezdték, amikor megtámadták a rendőrség két épületét a letartóztatásokat megbosszulandó. Ezután a rendőrök rajtaütöttek a szekta központját, és megöltek többek között egy újabb bombamerénylőt is. (Ha ismételném magam tegnaphoz képest, az a pontosabb fogalmazás kedvéért van.) És ha a kormányzatnak nem lenne elég baja, ott vannak a déli olajlázadók is: a MEND szervezet ezúttal Kaduna elleni támadást ígért abban az esetben, ha a déli államok kormányzói beváltják igéretüket és kilépnek az amnesztiafolyamatból. Úgy tűnik, Nigéria kereteit kezdi szétfeszíteni az etnikai feszültség, kérdés, a kormányzatnak van-e elég erőforrása a konfliktusok rendezésére.

Visszafoglalták Szomália második legnépesebb városát, Beledweyne-t a kormánycsapatok. A stratégiai fontosságú város keleti része eddigis a kormány kezén volt, nyugati részében azonban iszlamista milíciák uralták a terepet. A kormánycsapatok több oldalról hatoltak be az etióp határhoz közel fekvő város ellenséges részébe, és ellenállás nélkül foglalták el azt. Pont a közelség miatt nem mulasztja el egy forrás sem megjegyezni, hogy a napokban etióp csapatok érkeztek a közeli Kalabeyr településre - a harcokba ugyan nem avatkoztak be (remélhetőleg a jövőben sem akarnak), azonban jelenlétük biztosan nyugtalanabbá tette az iszlamistákat.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr391278810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása