HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

kongó: lándzsák és gorillák

2008.11.08. 08:51 silenthunter

fent említettem, hogy a harcok a virunga-nemzeti parkban is folynak. a parknak van egy eszméletlenül érdekes weboldala, ahol meglepő infók sorával szembesülhet, akit érdekel a dolog. például, hogy januárban a parkőrök találkoztak nkunda egyik parancsnokával, makenga ezredessel, hogy figyelmeztessék a gorilla-állomány pusztulására. a poén: a makengát kísérő katonák nem csak gépfegyverekkel és RPG-kel voltak felfegyverkezve, hanem nagyrészt lándzsákkal is... nkunda egyébként elvileg tankokkal és önjáró tüzérséggel is rendelkezik, tehát nem forráshiány miatt alkalmazzák az ősi technikát.

az állatokat meglehetősen megviselik a harcok. áprilisban például 14 elefánt és 2 viziló esett a fegyveresek áldozatául (többségében a kormánycsapatok áldozatául!). a gorillák is veszélyben vannak.

amikor október végén a lázadók bevették magukat a parkba, az 50 parkőrnek menekülnie kellett. miután a mobiltelefonjaik lemerültek, délnyugati irányban próbálták átverekedni magukat a veszélyes zónán. ha jól értettem, egyiküket lelőtték, másikukat összeverték, a többiek épségben vannak. a történeteik egészen elképesztőek, hátborzongatóak és sokkal közelebbiek, mint akármi, amit olvastam a térségből az utóbbi időben. aki megteheti, támogassa a parkot a weboldal adományrendszerén keresztül.

Szólj hozzá!

Címkék: kongó

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr35768331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása