HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Élesedik a helyzet Szomáliában

2008.12.09. 08:36 silenthunter

Szomáliában a fő front most Galgaduud régióban fut, ahol az Al-Shabaab pár napja bevette Guriel városát. Az eddigi hírekkel ellentétben az Al-Shabaab és az állítólag ellenük harcoló szufi csoport egyhangúan tagadják, hogy egymással csaptak volna össze, csak a kormányzat támogatóival szálltak szemben Abu Mansur Shabaab-csapatai. Tegnap az iszlamisták egy másik a térségben lévő várost, Dhusamarebet is elfoglalták, méghozzá harc nélkül. Ma azonban etióp katonák bevették a térségben lévő Balanbal városát. Galgaduud tehát kulcsszerepet tölhet be a továbbiakban, ahogy a Shabaab közeledik az etiópok által támogatott Puntland határaihoz. az etióp hadsereg, ami félig kivonulóban, és úgy tűnik, egyben félig bevonulóban is van, egy új bázist is létrehozott a Baidoától északra levő Burkhaba városában. Az ország déli részében az ogaden alklánhoz tartozó harcosokból álló ONLF csoport Dhoblei város közelében összecsapott a Hassan Turki sejk vezette iszlamista csoporttal. Az ONLF hivatalosan tagadja az akciót, az iszlamisták szerint a csoport Jubaföld fővárosa, Kismayu bevételére törekszik. Kismayu az eddigiekben is a harcok egyik gócpontja volt, számos gazdát cserélt 1991 óta.

Zimbabwében ma a katonák fejenként 50 millió, a rendőrök 100 millió helyi dollárt kaptak, hogy lenyugodjanak a kedélyek, amik a zavargásokhoz vezettek néhány napja. Ez a pénz persze nem sokat ér a hiperinfláció és a napi kb. másfélszeres drágulás mellett, ráadásul ez a költekezés további terheket rótt a költségvetésre. Mugabe elnök tehát változatlanul igyekszik megtartani hatalmát, az EU-szankciók szigorodása pedig valószínűleg önmagában kevés lesz az eltávolításához.

A nigériai Jos kezd visszatérni a normális kerékvágásba a múlt heti vérfürdő után, enyhítettek a kijárási tilalmon is. Az ország más részeiben azonban nem ilyen jó a helyzet: a katonaság Rivers államban két fegyverest ölt meg egy tűzharc során. Katsina államban 4 ember halt meg helyi farmerek és pásztorok összecsapásában. A Plateau és Taraba államok határán fekvő Dongo-rua településen pedig a tarok és kwala etnikumhoz tartozó lakosok közti harcnak 10 ember esett áldozatául. Nigéria ezer sebből vérzik: gazdasági válság, olaj-háború, etnikai zavargások, vallási zavargások,... Az esetek egyenlőre egymástól elszigeteltek és kis méretűek, de erre nem lehet alapozni a jövőképet.

Kenyában asztalhoz ültek a Kongóban háborúzó felek: ahogy várható volt, a CNDP kifogásolta a tegnap bejelentett további 20 szervezet asztalhoz ültetését, kijelentve: csak egy az egyben hajlandó tárgyalni a kormánnyal. További probléma, hogy egyik vezető (Kabilla elnök, Nkunda tábornok) sem jelent meg személyesen, és egyenlőre nem is hajlandóak találkozni a másikkal. Obasanjo ENSZ-megbízott azonban változatlanul optimista. Az ENSZ közben megkezdte Kongó Dungu régiójának légi úton való ellátását: a térség az ugandai lázadók, az LRA akciói miatt vannak nagyon nehéz helyzetben.

És ha már tárgyalások: a Közép-Afrikai Köztársaságban is béketárgyalások kezdődtek, miután a kormány tegnap kiegyezett az MLJC lázadó csoporttal, és hazatért az elűzött egykori elnök, Ange-Felix Patassá. A folyamatban nagy szerepe van a közvetítőként fellépő Gabonnak.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria kongó zimbabwe közép afrikai köztársaság puntland galmudug jubaland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr5812571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása