HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nagyüzem a tárgyalóasztalnál Nairobiban

2008.12.23. 07:37 silenthunter

Nagyüzem a tárgyalóasztalnál a kenyai Nairobiban: a Kongó sorsáról tárgyaló felek után most ide érkezett Ahmed Yusuf szomáliai elnök és politikai ellenfele, Nur Adde (ex)miniszterelnök. a napokban mindketten találkoztak az USA afrikával foglalkozó külügyminiszter-helyettesével, Jendayi Frazerrel. Közben folytatódnak a harcok a kormánycsapatok és a lázadók között a fővárosban, Mogadishuban, 3 ember meghalt, 23 megsebesült. Az egyre rosszabb biztosági helyzet az oka annak, hogy az AU két hónappal meghosszabbította a békefenntartói mandátumát az országban.

Zimbabwe egyre jobban mutatja a bukott államiság jeleit: éhes katonák egy krumplifarmon fosztogattak, többüket őrizetbe vették. Ez azért nem meglepő, mivel az ENSZ szerint 5,5 millió ember néz szembe éhinséggel, hogy a változatlanul pusztító koleráról ne is beszéljünk. A hatalommegosztás az elnök és az ellenség között nem akar összejönni, az USA pedig most már csak Mugabe nélkül tudná elképzelni a folytatást.
 

Nigériában két ember meghalt egy farmerek és állattenyésztők közti összecsapásban Jigawa tartományban. Az áldozatok a Fulani és a Hausa csoportokból származnak.

Meghalt Lansana Conté, Guinea(-Conakry) elnöke. Conté 24 évvel ezelőtt, puccsal vette át a hatalmat, és azóta sem adta ki a kezéből azt. Leukémia és diabétesz kombinációja végzett vele, az utódlás kérdéses.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria kenya zimbabwe guinea conakry

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr35837901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása