HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lemondott a szomáliai elnök

2008.12.30. 09:49 silenthunter

Bár a világ szeme a napokban (teljes joggal) a palesztinai harcokon van, Szomáliában is rendkívül fontos, és nemzetközileg is érdekes események sora történik. Abdullahi Yusuf Ahmed elnök lemondott, véget vetve ezzel a kormányválságnak és szabad utat adva a Nur Adde miniszterelnök nevével fémjelzett, a mérsékelt iszlamista ARS szervezettel kiegyező csoportnak. Könnyen lehet, hogy Yusuf távozása végleg kiszakítja az országból az északkeleti Puntland autonóm régiót (a kalózok törzshelyét): az ex-elnök az ottani törzsek vezetője (puntlandi első elnöke volt), és 120 fős személyi milíciája, valamint 27 parlamenti képviselő is vele tartott a régióba. A parlamenti képviselők távozásának hivatalos indoka társuk, Hassan Timir meggyilkolása Baidoában két nappal ezelőtt, azonban mivel legtöbbjük a puntlandi törzsekhez tartozik, sokan ezt a szétesés további jeleként értékelhetik. Közben folytatódtak a harcok a szufi Ahlu-Sunna Waljamaa és a radikális Al-Shabaab iszlamista csoportok között az ország középső részében; az Al-Shabaab ellentámadást kísérelt meg az ellenfele által tegnap elfoglalt Guriel városában, azonban a beérkező etióp csapatok visszafordulásra kényszerítették őket. Ráadásul az Ahlu Sunna talán már dhusamareb városát is elfoglalta, a hírek ellentmondásosak. Az viszont biztos, hogy a kivonulóban lévő Etiópia átmenetileg új bázisokat hozott létre a harcterülettől délre lévő Hiiraan régióban, még bizonytalanabbá téve az Al-Shabaab egyébként is nehézkes helyzetét a térségben.

A bázisairól elűzött LRA ugandai lázadó csoport Kongóban pokollá teszi a helyiek életét: 4 nap alatt 189 embert öltek meg, gyerekeket és nőket raboltak el, fosztogattak és felgyújtottak 120 házat. Az ugandai hadsereg a nyomukban jár, eddig 13 harcosukat vadászta le. A humanitárius helyzet azonban ennek ellenére katasztrófális.

A nemrég hatalomra került guineai rezsim helyzete nem javul: az EU, az AU és az ECOWAS is elítélte az általuk végrehajtott puccsot, az AU még az ország tagságát is felfüggesztette. Az új vezetés közben a tábornokok után a bányatulajdonosoknak is hadat üzent, jelezve: az igazságtalan szerződések felülvizsgálatra kerülnek. A rezsim emberei lecsaptak az elhúnyt Conté exelnök egyik közeli bizalmasának házára, és rekvirálták a 6 ott található dzsippet. Ez nem az első eset, amikor Contéhoz közel álló embert fenyegettek meg a junta emberei. A junta külföldi elismertsége szinte 0, belföldön pedig meglehetősen konfrontatív politikát folytatnak, könnyen lehet, hogy hamarosan egyetlen szövetségesük a szegényréteg marad.

Dél-afrika a humanitárius katasztrófára való tekintettel feloldotta Zimbabwe blokádját. A kolera eddigi áldozatainak számát 1500-ra becsülik, a belpolitikai helyzet pedig változatlanul egy bukott állam képét kelti.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália dél afrika zimbabwe uganda puntland galmudug guinea conakry kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr87848203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása