HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kivonulhat az AU Szomáliából

2009.01.05. 07:57 silenthunter

Folytatódnak a harcok szomália középső részén, ahol a szalafista iskolát követő Al-Shabaab csoporttal a szufi Ahlu Sunnah Waljamaa csoport áll szemben. A vallásháborúban most 7 ember halt meg Guriel város környékén. Folytatódik az etióp csapatok kivonása az országból, ennek ellenére 5 katonájuk halt meg egy mogadishui robbantásban. Az etiópok távozása után csak ugandai és burundi-i katonák maradnak az országban békefenntartóként, a két ország kormányzata jelezte: ha nem kapnak sürgősen segítséget, ők is kivonulnak. Nigéria már hetekkel ezelőtt igért csapatokat, ebből azonban eddig semmi és senki nem érkezett be. Jó hír az országból hogy szabadult két elrabolt nyugati újságíró: történetük a Daily Telegraph oldalain olvasható.

Nigériában folytatódik az olajháború. Delta államban katonák szabadítottak ki egy, a hétvégén elrabolt olajmunkást, 3 foglyot ejtve. A másik oldalon azonban kalózok eltérítettek egy francia hajót, ami a Shell egyik telephelyéről futott ki, 5 fős legénységgel a fedélzeten. Az incidensért eddig egyik lázadó csoport sem vállalt felelősséget.

Az utóbbi időben aránylag békésnek mondható Ruandában két gránát-robbanás rázta meg a kongói határ mentén fekvő Kigali városát. Az első hírek szerint a támadás a kivui harcokkal, valamint az FDLR nevű ruandai-kongói lázadó csoport elleni fellépéssel áll összefüggésben. Kongó keleti tartományaiban változatlanul nincs esély a békére: a legutóbbi hírek szerint a lázadó Nkunda tábornok és az ENSZ véleménye nem hogy nem közeledik, hanem inkább távolodik.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália nigéria ruanda burundi uganda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr89858315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása