HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Véres harcok Szomália központi régiójában

2009.01.12. 07:24 silenthunter

Szomália középső részén folytatódnak a véres összecsapások az iszlamista Al Shabaab milíciái és a szufi Ahlu Sunnah Waljamaa zászlója alatt harcoló fegyveresek között Guriel környékén. Ezúttal az Al Shabaab támadta meg az ASW egyik ellenőrzőpontját, a csatában legalább 30 ember meghalt, 50 pedig megsebesült, köztük civilek is. Nagyon úgy tűnik, hogy a kivonuló etiópok a szufi szervezet keretén belül szervezik újjá az iszlamista-ellenes csapatokat, ugyanis a hírek szerint a Gedo régióban harcoló Barre Hiraale ezredes csapatai is az ASW irányítása alá tartoznak. Közben az ország fővárosa, Mogadishu környékén is folyamatosak az összecsapások, a nap során legalább 12 ember halt meg, köztük etióp katonák és civilek is. Az országgal kapcsolatos hír, hogy Nigéria után Ghána is csapatokat ajánlhat az itt állomásozó AU misszióba, 2 zászlóaljról lehet szó. És végül: a partra sodorta a tenger az egyik, tegnap vízbe esett és elhúnyt kalózt: a zsebében 153 ezer dollár volt, a váltságdíj rá eső része.

Dél-Szudánban, Malakal városában törzsi összecsapásokban eddig 12 ember halt meg. A harcok oka, hogy a Dinka etnikumhoz tartozók egy csoportja csatlakozni akart a domináns Shilloh etnikum egy ünnepségéhez, azok azonban kihívásnak érezték ezt a próbálkozást. A konfliktus addig fajult, míg 3 ember meg nem sérült lándzsa ütötte sebekkel. Az igazi harc másnap tört ki, immár lőfegyvereket is bevetve, 300 ember maradt fedél nélkül. A helyiek attól tartanak, a Shilloh-ok revansot akarnak venni a Dinkákon, ami a konfliktus további eszkalálódásához és újabb áldozatokhoz vezethet.

Az ugandai hadsereg szerint a szökésben lévő LRA lázadó csoport egyes vezetői dezertálásra készülnek, legalábbis felvették a kapcsolatot egymással. Megszűnt viszont az LRA hivatalos tárgyaló csapata, ami az ugandai kormánnyal egyeztetett egész tegnapig; sőt, tagjai egyenesen kegyvesztetté váltak.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália uganda ghána galmudug dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr92872168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása