HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Mogadishu két év után szomáli kézen

2009.01.16. 06:54 silenthunter

Befejeződött az etióp csapatok kivonulása a szomáliai Mogadishuból. Sokan abban reménykednek, a megszállás vége új lendületet adhat a helyzet rendeződésének, mások azonban az iszlamista Al-Shabaab egyeduralmát prognosztizálják. Egyre erősebbnek tűnik a mérsékelt iszlamista ICU/ARS, ami most újabb 6 rendőrőrsöt vett át a kivonuló etiópoktól. Az ARS/Djibuti frakció jelezte, nem fogják támadni a térségben maradó AU-békefenntartókat; politikai ellenfelük, a keményvonalasabb ARS/Asmara frakció pedig tárgyalásokat szorgalmaz a két szárny között. Az országban közben folytatódnak a harcok, főként délen: Bardheere-ben bomba robbant, hatan haltak meg; Bardera (nem ugyanaz a város) városából menekülnek az emberek, miután Barre Hiiraale hadúr átvette a hatalmat; és Lower Shabelle tartományból is harcokról érkeztek hírek. Délen hónapok óta az Al-Shabaab az úr, azonban a napokban az etiópok által támogatott Ahlu Sunnah Waljamaa csoport ellentámadásba ment át, és jelentős területeket foglalt el.

Nigériában tovább folytatódik a konfliktus az olajban gazdag Niger-deltában: Cross River államban a rendőrök az olajcsöveket támadó vandálokat fogtak el, és nem hagyták magukat lefizetni sem. A katonaság Bayelsa államban 5 feltételezett milicistát kapcsolt le, köztük egy 14 éves lányt (!?) is.

Újabb, túlságosan is részletes hírek érkeztek Szudánból az LRA-milícia kegyetlenkedéseiről; nem fogom részletezni, itt olvasható egy közülük. Talán jó hírként emelném ki, hogy az LRA-nak elfogyott a lőszere, ezért most már csak bozótvágókkal van felfegyverezve. Ez azonban nem segít a lakosságon - sőt.

Érzékeny helyzet alakult ki Sierra Leonéban, ahol egykori katonák lázadással fenyegetőztek, ha nem kapják meg a nekik járó juttatásokat. A kormány nyugalomra intett, de a konfliktusban nagy a veszélypontenciál.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália nigéria sierra leone dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr91881121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása