HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Harcok Darfúrban: eddig 7 halott

2009.01.23. 07:12 silenthunter

Ahogy várható volt, a szudáni kormányzat nem nézi tétlenül, hogy a darfúri JEM lázadó csoport elfoglalta Muhajeria városát. A 30ezres város környékén már zajlanak is az összecsapások a katonaság és a lázadók között, az AP legfrisebb híre szerint 5 JEM-milicista és 2 kormánykatona halt meg. A szomszédos Csád által pénzelt lázadó csoport erősebb mint valaha, csapatai annak ellenére is a városban maradtak, hogy 4 oldalról is támadás várható. A Szudán és Csád közti "titkos" háborúról majd írok bővebben is, ez a kör is annak részét képezi.

Nem boldog a kongói parlament, hogy Kabila elnök behívta a ruandai hadsereget offenzívája megsegítésére a keleti Észak-Kivu tartományban. A ruandaiak most Nkunda tábornok CNDP milíciáinak főhadiszállása felé tartanak; a célpont azonban nem ez a tuszi milícia, hanem az ő ősellenségüknek számító hutu FDLR. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy a ruandai-kongói koalíciónak része a CNDP-ből pár napja kiszakadt Ntaganda tábornok csoportja. Meglátjuk mi történik, ha a ruandaiak beérkeznek Nkunda bázisára; mivel annak legfőbb támogatója pont ez az ország ,valószínűleg itt az ő lázadásának vége (végre). Persze az ünnepi tüzijátéktól még nagyon messze vagyunk, de egy fokkal jobb a helyzet mint eddig.

A hadsereg likvidálta az Etiópia területén tevékenykedő egyik szomáli nemzetiségű iszlamista csoport, az Al-Ittihad egy magas rangú vezetőjét. Mohamed Serad korábban az ogaden törzsbeli ONLF csoport tagja volt, később az iszlamistákhoz igazolt át. Az ogaden egy szomáli törzs, akiknek jelentős része a Szomáliával szomszédos Etiópiában él. A törzsi területeik miatt a két ország háborút is vívott a múltban, az ogaden lázadók pedig nem törődnek bele, hogy végül a határ etióp oldalán maradtak.

További ugandai AU-békefenntartók érkezhetnek Szomáliába. A kormányzat szerint per pillanat a legnagyobb kihívás az etiópok által végre kiürített Mogadishu lakosainak visszacsalogatása a városba, a menekültek ugyanis megerőltetik a többi terület gazdaságát és nagy résszel járulnak hozzá az ország instabilitásához. A visszatelepítést nehezíti a Jabhal Islamiya (Iszlám Front) tevékenysége a városban, akik felrúgva a mérsékelt ARS és a kormány közti megállapodást, elfoglaltak pár rendőrőrsöt a városban.

Szabadult a Nigériában tegnap elrabolt román matróz, úgy tűnik a MEND-lázadók tartották szavukat. Támadásuk célpontja nem az emberrablást volt, ezért minden további nélkül elengedték a szerencsétlenül járt tengerészt. (Hajója súlyosan sérült, lásd tegnap.)

 

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán nigéria ruanda uganda csád darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr94897026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása