HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Öngyilkos merénylet Szomáliában

2009.01.25. 06:55 silenthunter

A szomáliai Mogadishuban 22 civil halt meg egy öngyilkos merényletben és az utána zajló tűzharban. Az AMISOM-békefenntartók feltartóztattak egy robbanóanyagokkal teli autót az egyik bázisuk előtt, mire a sofőr aktiválta a bombát, megölve magát, illetve egy közelben álló busz sofőrjét és 17 civil utasát. Az eset után harminc perces csata tört ki az AU-katonák és fegyveresek között, amiben öt civil meghalt, 23 megsérült. Az AMISOM nem szenvedett veszteségeket. A támadásokért az Al-Shabaab vállata a felelősséget.

Ruandai és kongói csapatok megkezdték a hutu FDLR elleni közös katonai akciójukat Kongó területén, a harcokban eddig 9 fegyverest öltek meg. Az akció az után kezdődött, hogy tegnap lefejezték az FDLR elleni szövetséget, a tuszi CNDP-t, aminek vezetője, Nkunda tábornok most ruandai fogságban van. Kongó kérte a kiadatását, ami kérdéses, hogy megtörténik-e majd, bár a két állam közti szoros kooperációt tekintve valószínű. Az FDLR katonái sejtik, hogy nincs esélyük: propaganda-szagú hírek szerint máris tucatjaik adták meg magukat a koalíciós erőknek.

Darfúrban szudáni kormányrepülők a JEM lázadók állásait bombázták Muhajaria városában, amit azok múlt hét óta tartanak. A légicsapás után folytatódtak a földi harcok is, a hadsereg és a vele szövetséges SNA/MM milícia több oldalról támadja a JEM fegyvereseit. A lázadók szóvivőjük szerint nem szenvedtek áldozatokat, viszont a városban több ház is kigyulladt és egy ENSZ-létesítményt is csaknem eltaláltak a bombák.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán terrorizmus ruanda au darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr15900750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása