HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Káosz Nigéria déli részén

2009.02.06. 03:15 silenthunter

Újabb emberrablások tartják sokkban Nigéria deltavidékét: ezúttal egy volt miniszter feleségét, egy választási bizottság-tagot, valamint egy olajmunkást is elraboltak három különböző incidensben. A váltságdíjak 15 millió és 50 millió nigériai naira közé esnek (kb 100 - 350 ezer dolláros sáv). Emellett lázadók megtámadtak egy olajipari hajót, és lelőtték annak kapitányát. A katonaság (JTF) úgy tűnik, kezdi elveszteni ezt az eddigis nagyon bonyolult küzdelmet.

Folytatódik a ruandai hadsereg hadművelete a hutu FDRL csoport ellen kongói földön, mégpedig sikeresen három fronton is. Összevéve mintegy 25 lázadók tettek ártalmatlanná, pozíciókat és fegyvereket foglaltak el. Ennél sokkal többen, mintegy 335-en tették le a fegyvert az ENSZ-hatóságok előtt az elmúlt hónapban; rájuk ruandai internálás vár. Úgy tűnik, az FDRL lázadásának ezennel gyakorlatilag vége is lesz.

Négy szomáliai iszlamista csoport összefogott az új elnök ellen: az új Hizbi Islam ("iszlám párt") az ARS/Asmara csoportból (Aweys sejk egykori ICU vezető irányításával), a Jabhatul Islamiyából (ha minden igaz, ezt Indha-Adde hadúr vezeti), a Mu'askar Ras Kamboni milíciából (ez talán Hassan Turki sejk csoportja) valamint az Anole-ból alakult meg. Az új párt úgy gondolja, Ahmed sejk elárulta az ügyet, amiért közösen harcoltak. Közben az ország északi részén átadták a váltságdíjat az ukrán Fainát elrabló kalózoknak: azok pedig szabadon távozhattak 3.2 millió dollárnyi pénzükkel.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria ruanda kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr23925669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása