HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Radikális iszlamistákkal tárgyal az új szomáliai elnök

2009.02.11. 01:42 silenthunter

Folytatódnak a Sharif Ahmed elnök által beindított tárgyalások Szomáliában az ellenálló csoportok és a kormányzat közti együttműködésről. Ahmed még az Al-Shabaab szóvivőjével, Abu Mansurral is tárgyalt, ami azért érdekes, mert a szervezet pár napja még harcra hívott az új elnök ellen. A Hawiye törzs vezetői közben a frissen alakul Hizbi Islamiya frontot is egyre nagyobb sikerrel győzködik a tárgyalások fontosságáról. Sőt, még a szeparatista Szomáliföld felől is reintegrációs hírek ütötték fel a fejüket. Az egyes csoportokat Ahmed elnök szeretné bevonni a kormányzásba, és most visszarepült Dzsibutiba, hogy megalakítsa a később majd Mogadishuba áttelepülő kormányát. Közben az ország délnyugati részén, Hudur környékén kormánypárti hadurak és az Al-Shabaab baidoai csapatai között alakult ki harc, aminek az eredménye eddig nem teljesen tiszta.

Kongó Észak-Kivu tartományában a törzsi vezetők (Bami) az FDRL lázadók elleni ruandai offenzíva folytatását kérték, hogy minél maradandóbb eredményeket sikerüljön elérni. Az ENSZ-misszió (MONUC) folytatja a milicisták lefegyverzését és ruandai visszatelepítését, újabban azonban ennek a folyamatnak az akadozásáról, szökésekről érkeznek hírek. Közben az ország északi részén az ugandai hadsereggel fogócskázó LRA milicisták megöltek 6 embert, 21 pedig megsebesült az északi Aba városában. A támadás miatt mintegy 5000 civil menekült át a szomszédos Dél-Szudánba.

Tsvangirai zimbabwei ellenzéki vezető kész a kormányalakításra, amire minden valószínűség szerint holnap (szerdán) kerül sor. Az új miniszterelnök és Mugabe elnök kooperációja kritikusan fontos lesz a tomboló infláció és kolerajárvány megfékezésében; ez utóbbi eddig 3400 halálos áldozatot szedett, a fertőzöttek száma pedig ennek húszszorosa lehet.

A katari Dohában megkezdődött a darfúri JEM lázadók és a szudáni kormány közti béketárgyalás. Bár a kimenetel kétséges, két év szótlanság után már a közös asztal is nagy eredmény.

Érik a balhé Guinea(-Conakry)ban, a puccsal hatalomra került Camara elnök ugyanis nem hajlandó elárulni az új választások dátumát, mondván, nem szeretné ha azt később számonkérnék rajta. A katonai junta népszerűsége kezdetben magas volt, azóta is csak némileg csökkent, de egy új diktatúra esélye jelentősen csökkentheti azt.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán ruanda zimbabwe darfúr dél szudán guinea conakry kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr75936121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása