HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ruandai sikerek Kongóban

2009.02.14. 03:30 silenthunter

Újabb sikereket ért el a ruandai-kongói közös offenzíva a hutu FDRL lázadók ellen ez utóbbi ország területén. Elfogták a csoport egyik kapitányát, megadta magát annak szóvivője, egy légicsapásban pedig 40 lázadót sikerült megölni. Az FDRL részben a ruandai mészárlásokat lefolytató FAR milícia szökevény tagjaiból áll, és emberei eddig terrorizálták a környék lakosait. A közös offenzíva olyannyira népszerű a helyiek között, hogy a törzsi vezetők Kinshashába repültek, hogy Kabila elnöktől annak meghosszabbítását kérjék az eredetileg tervezett február végi dátumon túl is. A kép azonban nem teljesen pozitív: a civilek szenvednek mindkét fél erőszakoskodásától.

Ahmed szomáliai elnök bejelentette új miniszterelnökét, Omar Abdirashid Ali Sharmake személyében. Sharmake apja is miniszterelnök volt a 60as években, őt meggyilkolták. A parlament valószinűleg gond nélkül el fogja fogadni a jelöltet, aki máris nagyon népszerű a szakadár Puntland régióban, mivel az ott lakó Darod törzs tagja. Az előző miniszterelnök, Nur Adde pont azért kellett, hogy távozzon, mert az elnökhöz hasonlóan a Hawiye törzs tagja, és az alkotmány tiltja a törzsek egyenuralmát. Ahmed közben megkapta az egyik jelentős mérsékelt iszlamista csoport, az Ahlu Sunnah Waljamaa támogatását is, és további jó hír lehet számára, hogy az etiópok ismét elhagyták az országot, aminek középső részére néhány napja tértek vissza "alkalmilag". Északon úgy tűnik, jól megy a kalózok elleni harc: bár tegnap 6 hajót is megtámadtak, egyet sem sikerült elfoglalniuk. Egy korábban elfoglalt japán hajó viszont váltságdíjért cserében szabadult.

Algériában két bomba robbant Tebessa környékén (északkelet), az áldozatok száma 7. Valószínűleg az provokálta ki az akciót, hogy Bouteflika elnök bejelentette, ismét indulni fog az elnöki tisztségért. Az első bomba egy kisbuszt célzott meg (áldozatok: két nő, egy férfi és egy kisbaba), a második pedig akkor robbant, amikor a mentőalakulatok kiérkeztek (itt két rendőr és egy tűzoltó volt az áldozat).

A Shell ismét force majeure-t jelentett be Bonny-i telephelyére a Niger-deltában folyamatosan zajló, az olajkitermelés megzavarását célul kitűző támadások miatt. Ennek értelmében nem tudja biztosítani a vállalt kitermelést, azonban külső ok miatt, áthárítva a felelősséget és a kárt a kormányra.

Sao Tome szigetén a rendőrség elfogott 34 embert és egy nagy rakat fegyvert; a dél-afrikai bázisú, Sao Tome-i exzsoldosokból álló Buffalo Battalion ("bölény zászlóalj") emberei talán puccsra készültek. Dél-Afrika számára különösen kellemetlen, hogy az egyik saját állampolgára is a puccsisták között van. A csoporttól 314 fegyvert zsákmányoltak.

Beiktatták Tsvangirai zimbabwei miniszterelnököt; pártja, az MDC azonban súlyos pofont kapott, amikor egyik vezetőjét árulás miatt letartóztatták. A zimbabwei helyzet nagyon kényes: csak a közös és effektív kormányzás mentheti meg a már összeomlott országot a további nyomorgástól.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj algéria etiópia szomália terrorizmus nigéria ruanda zimbabwe kalózok puntland kongó kinshasha sao tome

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr68942094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása