HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Egyenlítői-Guinea is az olajháború terepévé vált

2009.02.18. 03:10 silenthunter

Szándéknyilatkozatot írt alá a szudáni kormány és a darfúri JEM lázadó szervezet. A tervezett béketárgyalások, ahová Csádot és más lázadó csoportokat is meghívnának, fordulópontot jelenthetnének a tágabb értelemben vett szudáni-csádi krízisben, de a darfúriban mindenképp. Közben Darfúrból szórványos összecsapásokról érkezett hír: a szudáni kormány valamiféle lázadókkal csapott össze, de nyilvánvalóan nem a JEM erőivel El Fashertől 90 kilométerre délre.

Csatazaj Egyenlítői Guineában: az ország fővárosában, Malabóban motorcsónakos fegyveresek csaptak össze védelmi erőkkel az elnöki palota környékén. A hírek szerint nem puccskísérletről, hanem a nigériai MEND lázadók támadásáról van szó. Az ország azért lehet a MEND célpontja, mert - Angola és Nigéria után - Afrika egyik legnagyobb olajkitermelője, a lázadók pedig az olajcégek ellen harcolnak. Közben Nigéria déli részén megtámadták a Shell egyik telephelyét - úgy tűnik, ehhez a támadáshoz a MENDnek kivételesen nincs köze.

Megváltoztatták a vádat Roy Bennett zimbabwei ellenzéki politikussal szemben: immár terrorizmus (merénylet előkészítése) vádjával néz szembe. Bennett pere komoly tesztet jelent a frissen alakult egységkormánynak, ahová az ellenzék a politikust államtitkárként szerette volna benyomni.

Szabadultak a tegnap az etiópok által lefogott szomáli hadurak Dolow városában, az egész incidens változatlanul ködös, talán arról van szó, hogy átléphették a város közepén húzódó országhatárt. Közben délen zajlik az egyeztetés az Al-Shabaab iszlamisták és a WFP között az ételszállítmányok kiosztásáról: a folyamat azóta áll, mióta januárban 2 WFP-alkalmazottat öltek meg az országban az iszlamisták.

 

Szólj hozzá!

Címkék: olaj etiópia szomália szudán terrorizmus nigéria zimbabwe csád egyenlítői guinea darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr14949895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása