HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nigéria: helyi incidensek, globális problémák

2009.02.28. 03:14 silenthunter

Egyre több helyen üti fel a fejét az erőszak Nigériában, ami nagyon kellemetlen következményekkel járhat az ország belső stabilitására. Ha az eddig lokálisnak tűnő problémák összefüggően beterítik az országot, az komoly veszélyt jelenthet magára a kormányozhatóságra is. Most az eddig stabilnak számító Imo államban próbálták elrabolni egy iskola igazgatóját és helyettesét, és abban csak a szerencse akadályozta meg őket. Ha minden igaz, a Niger-delta felé tartottak áldozataikkal (azok beszámolója erre utal). Ondo államban egy múlt hétről áthúzódó véres incidens újabb körében katonák 2 embert megöltek, 4 továbbit megsebesítettek egy a törzsfőnökségről szóló vitában Ilaje régióban. Enugu államban is törzsi összecsapások voltak, ott Oruku és Umuode törzsbeliek harcolnak már hosszabb ideje. Ezen felül a katonaság (JTF) Bayelsa államban megsemmisítette a MEND lázadók egy nagy bázisát, halottakról és zsákmányról is szólt a hír. Ha ezt a beszámolót egybeolvassuk a tegnapi nigériai bekezdéssel, elég rémisztő kép bontakozik ki.

Kairóban egy egyiptomi férfi leszúrt egy amerikai tanárt, aki szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett. A helyszínen elfogott támadója az USA iránt érzett gyűlöletét, valamint a Gázai háborút nevezte meg a szúrás okaként. A kairói robbantás, valamint ez a támadás is jól jelzi a növekvő belső nyomást, amivel az egyiptomi kormány az izraeli katonai akció óta szembe kell, hogy nézzen.

A kongói hadsereg (FADRC) a ruandai csapatok távozása után is folytatja a hutu FDRL mozgalom felszámolására indított hadműveletet, ezúttal 3 lázadót öltek meg, egyet pedig elfogta. Ruanda jelezte: a FADRC szerintük elég motivált ahhoz, hogy sikerrel vegye fel a harcot a hutuk ellen. A múltban ez nem volt így: reméljük ezúttal nem mismásolják el az FDRL elleni harcot, mint eddig - a múltban ez egy tuszi ellenálló mozgalom (CNDP) létrejöttéhez vezetett.

Szomáliából friss hír, hogy az utóbbi hat hétben 40.000 ember tért vissza Mogadishuba. Ez azért fontos, mert a belső menekültek nehezítik a többi régió önellátását, és destabilizálják átmeneti lakhelyeiket. Úgy tűnik, a kormány felhívása a visszatérésre sikeres lehet. Emellett olvastam ma egy nagyon jó cikket az Al-Shabaab szerkezetéről itt, egy másik, pár napos az általános helyzetről pedig itt. Mindkettő kiváló olvasmány.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom szomália nigéria ruanda kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr47970975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása