HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Törékeny nyugalom Guinea-Bissau-ban

2009.03.04. 02:16 silenthunter

Helyreállt a rend Guinea-Bissau fővárosában, a katonák elhagyták az utcákat, sőt beiktatták Raimundo Pereira átmeneti elnököt is (eddig a parlament elnöke volt). Közben újabb és újabb részletek derülnek ki Vieira elnök tegnapi haláláról. Hétfőn este bomba robbant a katonaság főparancsnokságán, a célpont a vezérkari főnök, Waié tábornok volt, aki meg is halt. Katonák egy csoportja még aznap este elhagyta a barrakokat kifejezetten abból a célból, hogy bosszút áljanak Waié haláláért. Az északról érkező csoport először szétugrasztott egy rendőrkapitányságot, majd megtámadta az elnök rezidenciáját, szétlőtte a dzsippeket és a részben magát a házat is. A menekülő elnököt a háza környékén elkapták, összeverték, majd közvetlen közelről többször arcba és torokba lőtték. Bár először mindenki puccsot sejtett, a katonaság ezt cáfolta és Pereire beiktatása is jó jelnek tűnik. Az új választásokig ő vezetheti az országot, bár az ellenzéki Kumba Yalá kijelentette: elítéli, hogy ilyen gyors döntést hoztak az új elnök személyéről (amit egyébként, teszem hozzá én, az alkotmány nyilvánvalóan meghatároz). Sokan arról beszélnek: a gyilkosságok mögött a kolumbia drogkartell lehet, az ország ugyanis a kokain egyik fő tranzitállomása, a bomba pedig atipikus fegyver a környéken.

Nigériában a katonaság Port Harcourt városában egy autós üldözés után megakadályozott egy emberrablást, sőt megölt 3 gengsztert (egy további elmenekült). Érdemes elolvasni a cikket, igazi thriller bontakozik ki. A városban egy másik csoporttal is tűzharcot vívtak a katonák, itt egy fegyveres sebesült meg mielőtt a csapat elmenekült voltna. Port Harcourt a Niger-delta legfontosabb városa, és a térséget sújtó olajháború fókuszpontja; mindennaposak az emberrablások. Ezt a kört azonban most a katonák nyerték.

Szomáliában megegyezésre jutott az ENSZ étkeztetési programja (WFP) és a Middle Jubba régiót uraló iszlamista vezetés, ami azt jelenti hogy a WFP ismét megkezdheti az ételosztást. A programot közben Sharif Ahmed elnök is védelmébe vette. Közben beiktatták az új minisztereket, de egy baljós előjellel: a halászati miniszter a független média elleni háborút igért, mondván az kártékony és csak kritizálni tud. Abdirahman Ibbi az iszlamista ARS frakció delegáltja a kormányban, nyilatkozata máris nagy vihart kavart.

Rossz hír Közép-Afrikából: az FDPC lázadó csoporthoz most ismét csatlakozott a kormány elleni küzdelemben az az MLCJ, ami december 7-én békeszerződést írt alá a kormányzattal. Mint kiderült, a február 21-edikei támadást a két csoport már együtt követte el. Az MLCJ visszalépésének oka az, hogy a kormány szerintük nem tartotta be a megegyezést.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria közép afrikai köztársaság guinea bissau

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr38978845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása