HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

13 segélyszervezetet tiltottak ki Darfúrból

2009.03.06. 01:44 silenthunter

Logikus módon az Afrikával foglalkozó hírek nagy része ma Szudánról és a Beshir elnök ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancs következményeiről szól. Szudán nem ismeri el a bíróság döntését, és bosszúból kiutasított az országból 13 nemzetközi segélyszervezetet (International Rescue Committee, Médecins Sans Frontières-Holland és MDF-France, CARE International, Oxfam GB, Mercy Corps, Save The Children Fund-UK és STCF-US, Norwegian Refugee Council, Action Contre la Faim, Solidarites, CHF International, PADCO). Ezzel Darfúr elvesztette a segélyszervezetek mintegy 40%-át, 6500 segélymunkás utazik haza. Becslések szerint 1,1 millió ember maradhat étel, víz és gyógyszerek nélkül, azaz a menekülttáborokban élő 2,7 millió ember több, mint harmada. A kiutasítás csak Észak-Szudánra (és a benne foglalt Darfúrra) vonatkozik, az autonóm Dél-Szudánra nem. Magában Darfúrban közben folytatódik a katonai erőfitogtatás: 150 pickup parádézott a "fővárosában", El Fasherben, miközben két sugárhajtású Su vadász is elhúzott felette. Az utcán tüntetők (főként arabok) pedig az ütemes "Jihad, Jihad, Jihad!" és "Vesszen az USA!" kiáltásokkal festették meg a közhangulatot. Nem lesz ez egy egyszerű kör.

Kenyában két helyen is harcokról érkezett hír. Nairobiban egy egykori diák-aktivistát és egy ügyvédet lőttek agyon az esti órákban a közlekedési dugóban álló kocsijukban ismeretlen fegyveresek. Az eset akkor vett fordulatot, amikor diákok a kocsit az egyetem udvarára húzták és ott üvegekkel és kövekkel megvédték azt (és a holttesteket) a rendőröktől. Az egyetemisták ugyanis azzal vádolják a hatóságot, ők tették el láb alól a kellemetlen embereket. A rendőrség viszont azt állítja, a két személy a hírhedt Mungiki banda tagja volt. Közben vidékről, Samburu East körzetből nagyobb léptékű problémáról érkezett hír: katonák "banditákkal" csaptak össze, fegyvereket és lopott jószágokat foglaltak le. A katonai akciót az előzte meg, hogy fegyveresek rálőttek négy rendőrre. A művelet továbbra is tart, a probléma az, hogy mintegy 2000 ember kényszerült elhagyni otthonát, a segélyszervezeteket pedig nem engedik a környékre sem.

Változatos hírek Szomáliából: béketüntetés volt Mogadishuban, ezt civil szervezetek rendezték. Ugyanott szerdán ugandai békefenntartók halászokat vegzáltak, több hajót megsemmisítettek, egy halász megsérült, a közhangulatnak mindez nem tett jót. Az ország középső részén három álarcos megölt egy a mérsékelt Ahlu Sunna Waljamaa szervezethez tartozó befolyásos sejket. Szabadult a kalózoktól egy egyiptomi hajó, amit január elsején fogtak le. Aweys sejk, az iszlamista ARS/Asmara vezetője nem alkuszik a kormánnyal. Ezeket a mozaikszerű híreket meg sem kísérelem összekötni, az viszont még felületes szemlélőként is látszik, hogy a nemzeti megbékélés nem lesz egyszerű, amíg ennyi ellensége van. És az Al-Shabaab az utóbbi napokban még csak nem is aktív.

Thriller Ghanában: Kwadwo Damoah ezredes felszívódott, miután fegyveresek megtámadták lakásában. Damoah azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy néhány napra arra figyelmeztetett, Rawlings elnök kijelentéseivel polarizálja az etnikailag heterogén hadsereget. Úgy tűnik, az ezredes valakinek kezdett kényelmetlenné válni: ezt a támadást mindenesetre megúszta, bár örökké nem bújkálhat.

Szokásos olaj-problémák Nigériából: a Bonny földgáz-telepre haladó kompot fegyveresek eltérítették, majd pedig az utasai közül kettőt (gondolom külföldi olajmérnökök lehettek) elraboltak, a maradék 19-et szabadon engedték. Közben a Shell hatalmas gondban van olajvezetéke felrobbantása után: számos létesítményét le kellett állítania ez miatt. Nem úgy néz ki, mintha a nigériai kormány nyerőben lenne a Niger-deltában.

És hogy valami jó hír is legyen a végén: Kongóban január 30 óta korábbi 880 gyermekkatonát fegyverezett le és küldött vissza családjához az ENSZ-misszió (MONUC). Főként olyan kongói gyermekekről van szó, akiket a CNDP és FDRL lázadó csoportok alkalmaztak katonaként. Az ENSZ erőfeszítései mellett a ruandai hadsereg "Umoja Wetu" hadművelete is sokat tett azért, hogy a gyerekek sorsa jobbra fordulhasson.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz olaj szomália szudán nigéria ruanda kenya uganda ghána darfúr kalózok dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr100984513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása