HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Győzelemről beszélnek az etióp lázadók

2009.03.09. 01:35 silenthunter

Véget értek a harcok Etiópia keleti részén, ahol a hadsereg szomáli lázadókkal (ONLF) csapott össze. A lázadók győzelemről beszélnek, és 20-30 katona megöléséről számoltak be, a kormányzat azonban jóval kisebb méretű incidenst ismer csak el. Az ONLF az Etiópiában élő, keleten többségben lévő szomáli kisebbség érdekeit képviseli.

Szomáliában az Al-Shabaab iszlamista csoport büntetőakcióra készül a központi részen fekvő Guriel városa ellen. A települést az év elején foglalta el a rivális Ahlu Sunnah Waljamaa csoport, és tegnap 4 embert tartóztatott le ott, aki minden valószínűség szerint az Al-Shabaabhoz tartozhattak. Most Balidogle városából 40 pickup és 300 ember indult el Guriel és a közeli Dhusamareb visszafoglalására. Az ország északi részén fekvő Puntland régióban közben 13 ember sebesült meg egy robbanásban: bár lövöldözésről is szólnak egyes hírek, könnyen lehet, hogy csak a rendőrség felszerelése közül robbant fel valami.

Darfúrba látogatott Beshir szudáni elnök, aki változatlanul szembeszáll a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ellene szóló döntésével. Beshir kijelentette: a nemzetközi segélyszervezetek kiutasítása végleges és visszafordíthatatlan. Az országba érkező Arab Liga-elnök, Amr Moussa pedig arról tanácskozott az elnökkel, hogyan változtathatnának a kedvezőtlen szituáción. Közben akadozni látszik a dohai békefolyamat is: az abban érintett JEM lázadó csoport ugyanis bejelentette, Beshir nem partner, ezért ha megjelenik a tárgyalások következő körén Katarban, részükről vége.

Új információk a guinea-bissaui kettős merényletben: a hadsereg főparancsnokával végző bomba Thaiföldön készült. Ez azért érdekes, mert az az ország jelentős szerepet tölt be a drogcsempészetben, Guinea-Bissau pedig tranzitország, olyannyira, hogy sokak szerint a kolumbiai kartelleké az igazi hatalom. Hogy ki és miért követte el a gyilkosságokat, egyenlőre ismeretlen.

Szólj hozzá!

Címkék: drog thaiföld etiópia szomália szudán darfúr puntland guinea bissau

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr9990525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása