HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lemondott a madagaszkári elnök

2009.03.18. 01:51 silenthunter

Madagaszkár új vezetőjét Andry Rajoelinának hívják. Az antananarivói expolgármester azután került hatalomra, miután Ravalomanana elnök több hetes küzdelem végén meghajolt a fegyveres alakulatok és az ellenzék nyomása alatt, és átadta a hatalmat Ramaroson admirálisnak, a katonaság vezetőjének. A hadsereg azonban nem tartotta magánál a hatalmat, és még a nap során továbbpasszolta azt az azért január óta küzdő Rajoelinának. Úgy tűnik, ezzel véget érhetnek a január óta folyó utcai harcok, Ravalomanana ismeretlen helyre menekült. Akad azonban egy probléma: Rajoelina csak 33 éves, az alkotmány pedig 40-et jelöl meg minimális életkorként az elnök számára. Ráadásul, az ENSZ sem boldog az újabb puccs miatt. Szóval, folyt. köv., de immár a tárgyalóasztal mellett.

Darfúrban meghalt egy békefenntartó, amikor hattagú őrjáratára nyolc fegyveres nyitott tüzet Nyala település közelében. A túlélők szerint a támadók kifejezetten az ENSZ-katonákra vártak, és meglepetésszerűen támadtak. Ez már a második hasonló incidens a Beshir szudáni elnök elleni nemzetközi elfogatóparancs kiadása óta, ám az első esetnek nem volt halálos áldozata.

Legalább két (egyes források szerint négy) algériai katona halt meg, amikor konvojuk mellett bomba robbant a keleti Tadmait közelében. Hétfőn egy másik bombatámadásban két civil, apa és fia hunyt el a szintén keleti Tébessa környékén. Az algériai iszlamisták fokozott tevékenysége nem meglepő az április 9-edikei választások előtt.

Nigériában a Chevron olajvállalat jelentette, hogy pénteken robbanás történt az egyik vezetékénél, ami miatt napi 11500 barrellel kevesebb olajat tudnak kitermelni a cég telephelyein. Tegnap pedig a Nembe telephelyet támadta meg öt motorcsónaknyi fegyveres, az azt védő katonák azonban sikeresen visszaverték őket. Nigéria olajkitermelését, és ezáltal teljes gazdaságát súlyosan hátráltatják a fegyveres csoportok támadásai, ahogy a csempészek és szabotőrök állandó tevénykesége is.

Mozambikban a feldühödött tömeg megölt három egészségügyi dolgozót valamint egy katonát Quinga körzetében, miután elterjedt, hogy a Vöröskereszt dolgozói terjesztették el a kolerát a környéken. Az őrizetben vett lincselők között a börtönben verekedés tört ki, és 12 további ember (!) halt meg. A Vöröskereszt dolgozói, köztük 5 sebesült, elmenekültek a környékről.

Szomália Beledweyne városában 2 ember halt meg, 3 megsebesült amikor a kormánybarát ICU-milíciák között lövöldözés tört ki eddig ismeretlen okokból. Az incidens részleteit homály fedi. Közben délen egyre magabiztosabb az Al-Shabaab uralma: megadta magát Abbas Ibrahim, az egykori kormánybarát jubaföldi csapatok egyik vezetője. A Shabaab most elég erősnek érzi magát ahhoz, hogy kimondta a halálos ítéletet az összes szomáliai képviselő felett. Sokan azonban azt gondolják, a szervezet bázisa egyre szűkül, miután az etióp csapatok elhagyták az országot, Ahmed sejk kormányzata pedig az iszlám törvénykezés bevezetésére készül.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz olaj algéria szomália madagaszkár szudán nigéria mozambik darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr161008947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása