HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kigyulladt egy menekülttábor Darfúrban

2009.03.26. 02:23 silenthunter

Már tegnap is rebesgették, hogy esetleg erősítés érkezett a szomáliai AU-békefenntartókhoz (AMISOM), ma pedig már azt is tudni vélik, hogy egy ugandai zászlóaljról van szó. Az országban vita folyik arról, mi legyen a békefenntartók szerepe, és eddig úgy tűnik, azok vannak többségben, akik mihamarabbi kivonulásukat szeretnék. Kétséges azonban, hogy az AMISOM nélkül képes lenne-e a kormány ellátni Mogadishu biztosítását - ma is 5 katona halt meg a városban egy összecsapásban. Közben a hírek szerint a kormány fő ellenségének számító Al-Shabaab militáns szervezet egyre több külföldi harcossal erősödik meg: a Kismayu kikötőjébe érkező arab, afrikai és ázsiai fegyvereseket lehet, hogy Oszama bin Laden nemrég kiadott, a dzsihádot támogató kazettája motiválja. A Shabaab közben az uralma alatt lévő déli részek biztosításával bajlódik: Baidoában ma többszáz fő vonult az utcára, miután a Shabaab betiltotta a népszerű tradícionális drog, a khat használatát. Az iszlamistáknak a levegőben kellett lőni, hogy feloszlassák a tömeget, egy ember megsérült, mintegy ötvenet pedig őrizetbe vettek. A szervezet emberei délen elfogtak öt kenyait, akik illegálisan próbáltak bejutni az országba - a nairobi-i most magyarázkodni kényszerül, mit csináltak az emberei a határ rossz oldalán. És még mindig Szomália: kalózok eltérítettek egy seychelles-szigeteki jachtot az ország partjai közelében. A hajó két utasa most a kalózok túszává vált.

Legalább két (egyesek szerint három) szudáni menekült halt meg, amikor ismeretlen felgyújtották a darfúri Abuzar menekülttábort. A szél miatt a tűz gyorsan terjedt, 600 menedék égett le, ami 1500 embert érint. A JEM darfúri lázadó szervezet kormánypárti milíciákat tett felelőssé az akcióért. Legalább három ember súlyosan meg is sebesült, őket El Geneina kórházában ápolják. Beshir elnök közben Egyiptomba látogatott, bizonyítva: a nemzetközi elfogatóparancs nem tudja korlátozni őt mozgásában az arab világ országaiban.

Lassú kapcsolás Dél-Szudánból: március elején súlyos harcok törtek ki Joglei államban a Murle és Nuer törzsek között, az áldozatok számát 750-re (!) becsülik. A dolog azzal kezdődött, hogy a Lou Nuer törzs szerint a másik csoport január 2 és február 13 között többször is portyákat intézett a gulyáik ellen, megölve 50 embert és elhajtva 50.000 marhát. Ezt megbosszulva most márciusban a Lou Nuerek visszatámadtak, Pibor település környékén 453 Murle meghalt, 106 eltűnt, 20 pedig megsérült, és elhajtottak 600.000 marhát. 17 település leégett, 6000 ember maradt fedél nélkül. A térségben gyakoriak a harcok az állatok tulajdonlása felett, ilyen véres összecsapások azonban 1991 óta nem voltak. Mint hasonló törzsi összecsapások esetén gyakran, a nyugati sajtó lassan, vagy egyáltalán nem is számol be róla.

Visszatérésre készül Marc Ravalomanana madagaszkári elnök: a Szváziföldre menekült politikus most telefonon beszélt az Antananarivo utcáin összegyűlt híveinek. Andry Rajoelina önjelölt elnök elűzése nem lesz egyszerű, ugyanis mögötte áll a hadsereg. Ravalomanana azonban számíthat a nemzetközi közvélemény támogatására. A két politikus hívei összecsaptak egymással az utcákon, köveket dobálva; a balhét végül a rohamrendőrök számolták fel, könnygáz bevetésével.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom szomália madagaszkár szudán uganda darfúr kalózok dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr701026144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása