HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Ismét élénkül az erőszak Kongóban

2009.03.27. 02:36 silenthunter

A Kongóban tevékenykedő, ruandai FDRL hutu lázadó csoport kezd újra magára találni a múlt havi, "Umoja Wetu" fedőnevű hadművelet után, mely során a ruandai hadsereg kongói területen mért csapást a fegyveresekre. Miután Ruanda kivonult, az FDRL lassan visszaszivárgott Kivu régió területére, és megkezdte a leszámolást az ellenségeikkel kooperáló helyiekkel. Sőt, a csoport ma arra ragadtatta magát, hogy Ruanda területét lője egy ágyúból - a két becsapódó gránát nem okozott veszteséget emberéletben. A kongói hadsereg (FADRC) tehetetlennek tűnik, az őket támogató ENSZ-misszió (MONUC) mandátuma pedig nem terjed ki a proaktív akciókra és a FADRC helyettesítésére. A hutu lázadók megállítása rendkívül fontos lenne, az eddig az egyensúlyt fenntartó, mérsékeltebbnek tűnő tuszi CNDP-t ugyanis a kormány már leszerelte.

Ismeretlenek bombamerényletet követtek el Abdulkadir Ali Omar sejk szomáliai belügyminiszter ellen annak mogadishui otthona közelében; a támadásban a sejk csak könnyebben sérült meg, személyi titkára azonban meghalt. Sharmake miniszterelnök elítélte a támadást, ami mögött minden bizonnyal valamelyik radikális iszlamista szervezet állhat. Közben aktívak a kalózok is: 24 órán belül két teherhajó, egy görög és egy norvég is áldozatukká vált.

Szudán elnöke, a nemzetközi körözéssel szembenéző Omar Beshir négy napon belül a harmadik országot látogatja meg, erejét fitogtatva. Eritrea és Egyiptom után most Líbia volt soron, ami azért különösen pikáns, mert Kaddhafi elnök épp az AU soros elnöke is egyben. Közben napvilágra került egy tanulmány, ami szerint ha Dél-Szudán nem kap anyagi segélycsomagot a nyugattól, akkor összeomolhat. Az autonóm tartomány Beshir fő belső ellenzéke, jogait véres polgárháború során harcolta ki. És még egy januári hír, ami most került napvilágra: a hónap során ismeretlen repülők szétbombáztak egy fegyvercsempész konvojt, ami Szudánból Egyiptom felé tartott. A 30 emberrel végző támadás végrehajtását az USA tagadja, Izrael nem nyilatkozik, az utóbbi állam tűnik befutónak.

Madagaszkáron a rendőrségnek figyelmeztető lövéseket kellett leadnia, hogy feloszlassa az elűzött Marc Ravalomanana elnököt támogató 6000 fős tömeget a főváros utcáiról. Az incidens során senki nem sérült meg, a nyugtalanság azonban kitart a szigetországban.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom szomália madagaszkár szudán líbia ruanda kalózok dél szudán kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr281028402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása