HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Véres túszdráma Nigériában

2009.03.30. 00:57 silenthunter

Egy rendőrségi akció kiszabadította azt a libanoni túszt, akit néhány napja raboltak el a nigériai Lagosban. A fővárosban nem gyakoriak a hasonló esetek, azonban félő hogy számuk emelkedni fog, mivel az erőszak elől a Niger-deltából ideköltöző olajmunkások magukkal vonzzák a rájuk vadászó emberrablókat is. A rendőrségi akció elég véresre sikeredett, mind a hat túszejtő meghalt.

Három nap lövöldözés után sikerült tűzszünetet kieszközölni a Hawiye törzsbeli vezetőknek Mogadishuban, Szomália fővárosában. Yaqshid negyedben a kormánypárti ICU milíciák az ellenzéki Hizbi Islamiya (Hizbul Islam) csapataival keveredtek harcba egy rendőrörs birtoklásával kapcsolatban. A 10 emberéletet követelt összecsapások végeredménye ismeretlen, a tegnapi híradások szerint a kormányellenes Hizbi-csapatoknak sikerült irányításuk alá vonni a környéket.

Katarba utazott Beshir szudáni elnök, aki az Arab Liga dohai gyűlésén vesz részt. Beshir ellen változatlanul érvényben van a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa, Katar azonban Szudánhoz hasonlóan nem ratifikálta az ICC alapszerződését, ezért nem köteles lefogni őt. Közben a találkozón Kadhafi líbiai elnök, nem mellesleg az AU elnöke is, az ICC-t "újvilági terrorizmusnak" nevezte, kihangsúlyozva, hogy az nem más, mint az újbóli gyarmatosítás egy eszköze. Mindenki sejtette, hogy Beshir elfogása nem lesz egy egyszerű kör, és nem is az.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán líbia nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr911034378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása