HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Erősítést kapott a darfúri ENSZ-kontigens

2009.04.01. 01:44 silenthunter

200 egyiptomi békefenntartó érkezett Szudánba az ott állomásozó, 12.000 embert számláló ENSZ-misszió (UNAMID) megerősítésére. Az UNAMID tervezett létszáma 19.555, feladata pedig változatlanul a darfúri menekültek helyzetének biztosítása. Az ENSZ azonban figyelmeztetett: a békefenntartók nem képesek pótolni azokat a nemzetközi segélyszervezeteket, melyeket a kormányzat kiutasított az országból, és a kompetenciák átvételére Szudán sem képes. A darfúri helyzetről Obama elnök is beszélt a napokban annak apropóján, hogy hamarosan a térségbe érkezik az amerikai megbízott, Scott Gration tábornok, akinek egyik feladata pont az NGOk körül kialakult krízishelyzet mihamarabbi megoldása.

Néhány napja csend van a Niger-deltával kapcsolatban, azonban az hogy nincsenek publicitást kapó akciók az nem jelenti azt, hogy a feszültség csökkent volna. Delta államban a fő problémát okozó Ijaw kisebbség képviselői azzal vádolják a kormányt, hogy szabotálja a békülést. Imo államban pedig egy csoport azzal fenyeget, hogy lezárja az olajkutakat, ha a kormányzat nem fizeti ki a tartozását a 13%-ból, ami az olajjövedelmekből az állami kasszát illeti. A hadsereg közben még erélyesebb fellépést igért a fegyveresek ellen - Bello tábornok, a deltában lévő közös akciócsoport (JTF) újonnan kinevezett parancsnoka felszólította a milicisták az azonnali leszerelésre, és azt igérte, fellépnek az ezen csoportok mögött lévő ex-katonákkal szemben is.

Még egy kis lépéssel közelebb került a tönkhöz Madagaszkár új elnöke, Andry Rajoelina, akinek kormányzatát az AU után a Dél-Afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) is felfüggesztette. A szervezet Ravalomanana elnök azonnali és feltétel nélküli visszahelyezését követelte, ennek elmaradása esetén "egyéb eszközök" felhasználását sem tartják kizártnak.

Szólj hozzá!

Címkék: usa egyiptom ensz olaj madagaszkár szudán nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr381038983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása