HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Amnesztia a Niger-delta fegyvereseinek: elutasítva

2009.04.04. 02:40 silenthunter

Umaru Yar'Adua nigériai elnök amnesztiát igért azoknak a fegyvereseknek, akik leteszik a fegyvert az ország olajban gazdag, és ezért rendkívül volatilis déli Niger-deltájában. A dolog annál inkább sürgős lehet a militánsok számára, hogy a kormányzat megerősítette a térségben aktív katonai-rendőri közös akciócsoportot (Joint Task Force, JTF). A legerősebb deltabeli militáns szervezetet, a MEND-et azonban ez a felhívás nem hatotta meg, sőt szerintük a katonaság az, aki amnesztiára szorul. A MEND az olajjövedelmek igazságosabb elosztásáért küzd, nem is eredménytelenül. Azonban a deltáért felelős miniszter, Ufot Ekaette kijelentette: a gazdasági válság paradox módon jót tehet a békének, az olaj alacsony ára ugyanis elveszi a kitermelésen élősködő banditák kedvét a rablásoktól és szabotázstól.

24-re teszik a halottak, 22-re a sebesültek számát a szudáni Warrap és Lakes államokban múlt héten kitört törzsi háborúban. A teheneket tenyésztő Gok törzs (Lakes állam) azért támadta meg a szintén nomadizáló Jalwau törzset (Warrap állam), mert azok januárban elhajtották az egyik csordájukat. A helyi hatóságok elítélték az erőszakot és a megbékítésen dolgoznak; a harcok azóta szerencsére véget is értek.

Komoly politikai nyomás helyeződik az április 9-edikei elnökválasztások előtt Bouteflika algériai elnökre. Az RCD párt fekete zászlók kihelyezését ajánlotta a demokrácia halálát jelezve, miután Bouteflika olyan törvénymódosítást fogadtatott el, hogy harmadszor is elnök lehessen. Közben az egyébként is nyugtalan Kabylie tartományban 5000 ember tüntetett az elnök ellen, piros lapokat mutatva fel. Kabylie a helyi Al-Qaeda szervezet (AQIM) fő bázisa, és előfordulhat, hogy a jövő héten terrorista akciókkal igyekszenek majd az AQIM ellen keményen fellépő Bouteflika helyzetét megnehezíteni.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj algéria szudán nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr711045141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása