HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

5 sikeres kalóztámadás Szomáliában 48 óra leforgása alatt

2009.04.07. 02:57 silenthunter

A késő őszi ritmusra emlékeztető mennyiségű sikeres kalóztámadás történt az elmúlt 48 órában Szomália partvidékénél: 5 hajó is a fegyveresek fogságába esett. Az öt hajó között egy panamai és egy német teherhajót, valamint egy-egy kisebb francia, taiwani és jemeni hajót találunk. A növekedés különösen azért aggasztó, mert ősz óta számos külföldi hadihajó érkezett a régióba a biztoságos áthaladást biztosítandó. A támadások új hulláma azt mutatja, hogy eddig az intézkedések számlájára írt javulásnak az időjáráshoz is köze lehet, és hogy a méregdrága védett korridor fenntartása sem feltétlenül hozza meg a kívánt eredményt.

Miközben Nigéria visszautasította az USA tegnapi, az országban lévő terrorfenyegetettségről szóló állításait, a Niger-deltában változatlan a külföldiek veszélyeztetettsége. Port Harcourt-ban, az olajban gazdag régióban fegyveresk elraboltak egy brit olajmunkást, a támadásban egy rendőr meghalt, egy másik pedig megsebesült. Közben a Shell képes volt újraindítani azt a gázkitermelő telephelyet, amit a múlt héten kellett bezárnia egy a vezetékeket ért támadás miatt.

Kongói siker: az ország hadserege (FADRC) elfogott 12 LRA-lázadót az északi Garamba Nemzeti Park Területén. A Joseph Kony vezette csoportot decembertől februárig az ugandai hadsereg próbálta sarokba szorítani Kongó területén, azóta hazai csapatok vették át az üldözést. Az intézkedések eredményeként az LRA ugyan atomizálódott, egyes csoportjai azonban változatlanul terrorizálják a lakosságat, szükségessé téve a hadműveletek folytatását.

Komoly kihívást jelentett az egyiptomi kormányzat számára a ma tartott "Harag Napja", ami a rossz körülményekre próbálta felhívni a figyelmet a maga módján, megspékelve a tavalyi tragikus április 6-i demonstrációk mártírjairól való megemlékezéssel. A radikális Muszlim Testvériség nagy számban vonult utcára, közülük 12-t őrizetbe vettek. Az egyik kairói egyetemen diákcsoportok csaptak össze, 8 fiatal megsérült, 15-öt őrizetbe vettek. Összesen 100 ellenzéki honatya is csatlakozott a kezdeményezéshez, akik egyenesen a parlamentből vonultak utcára, amint a miniszterelnök megkezdte hozzászólását.

Szólj hozzá!

Címkék: egyiptom olaj szomália nigéria uganda kalózok kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr851050954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása