HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Szomália: saját bíróság, becsületkódex és koordináció a kalózok között

2009.05.03. 02:43 silenthunter

Megint a szomáliai kalózokkal van tele a sajtó: kissé ködösek a hírek, de úgy tűnik egy többek között ENSZ-járműveket is szállító ukrán hajó, valamint egy ukrán legénységgel hajózó, szóját szállító görög hajó került a kalózok karmai közé. (A két hajó lehet hogy egy és ugyanaz, bár a kalóz források maguk kettőről beszélnek.) Az utóbbi hajó elfogása azért speciális, mert a támadók taktikát változtatva éjjel ütöttek rajta a járművön. Nem csak sikeres akciók voltak azonban: a portugál Corte-Real fregatt lekapcsolt egy kalóz-anyahajót, ami épp egy norvég tankert próbált becserkészni, és fura módon robbanóanyagot (TNT) talált a fegyvereseknél. Ezt minden bizonnyal a legénységi menedékszoba berobbantására akarták használni. A 19 elfogott kalózt a portugálok kénytelenek voltak elengedni, ugyanis azok nem követtek el bűnt Portugália vagy portugál állampolgár ellen. Francia erők közben a Seychelles-szigetek parti őrségének kezére juttattak 3 újabb kalózt. A portugálokhoz hasonlóan a franciák sem nagyon tudnak mit tenni a kalózokkal, viszont ha formálisan a seychelles-i tengerészek hajtják végre a letartóztatást a saját felségvizükön, minden rendben van. Érdekes cikk jelent meg közben a kalózbandák belső dinamikájáról: az egyes csoportok között erős koordináció van, a főnökök összeülnek egyeztetni egy bombabiztos bázison balhé esetén, reggelente adóvevőn jelzik egymásnak az aznapi szitut a vízen. Fosztogatás nincs (pénzbüntetés jár érte), emberölés nincs (a büntetés azonnali halál), egymásra nem fognak fegyvert (-5% a zsákmányból), még kevésbé sebesítik meg (kizárás) vagy ölik meg (halálbüntetés) a másikat. Tilos a nemi erőszak is. És hogy ki tartatja be ezeket? A kalózoknak saját, rögtön ítélő bírósága is van. Parádés példája ez az "állam az államban" szituációnak.

Egymással balhézik a rendőrség és a hadsereg Nigériában Lagos Apapa városrészének rendőrőrsénél. Az alapot az adja, hogy egy rendőr halálra szúrkált egy katonát egy vita hevében, ami miatt a katonák blokád alá vették a rendőrőrsöt, a hullát pedig magukkal vitték mutatóba. A rendőrség hivatalos álláspontja szerint nincs komolyabb ellentét, ennek némileg ellentmond a lakók reakciója, akik félelemről számoltak be a katonai fellépés miatt.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália nigéria kalózok seychelles szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr871099754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása