HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Totális háborút hirdettek a nigériai lázadók

2009.05.16. 04:04 silenthunter

Totális háborút hirdetett a kormányzat ellen a főként az Ijaw etnikum tagjaiból álló, az olajjövedelmek igazságosabb elosztásáért harcoló MEND lázadó szervezet Nigériában. A csaták máris elkezdődtek: Delta állam Gbamaratu régiójában a légierő bombázta a lázadók pozícióit, Warri környékén pedig a haditengerészet naszádjai vívtak harcot az ellenféllel. A Tompolo nevű lázadóparancsnok bázisán való rajtaütés során viszont meghalt egy fülöp-szigeti MEND-túsz, akit egy lepattanó lövedék talált el. A MEND szerint sikerült három hajót is elfoglalniuk: a katonaság nemcsak hogy ezt tagadja, hanem egyenesen azt is hogy harcok zajlanának. Az mindenesetre gyanús, hogy a helyi szemtanúk füstöt láttak felszállni a lázadók által a csaták helyeiként megjelent területekről.

Egy hét harc után végre elcsendesedett a szomáliai Mogadishu, az emberek megkezdték a veszteségeik pótlását, bár a piacok jelentős része még működéskéntelen. 30.000 ember menekült el a harcok helyszínéről, ők valószínűleg nem fognak sietni hazafelé a bizalmatlanság miatt. Sokan félnek, hogy ez a szünet csak vihar előtti csend, és hogy bár a kormány nagyon fogadkozik, el fogja söpörni az iszlamisták következő rohama. A lázadók az elnöki palota fél kilométeres körzetében vannak, azt azonban a tankokkal és nehézfegyverekkel is ellátott, ugandai és burundi-i AMISOM-békefenntartók védik, a misszió teljes létszáma 4300 fő. Ellenük kevés esélye van a nagyrészt könnyűfegyverekkel rendelkező Al-Shabaab és Hizbul Islam milíciáknak, az őket vezető, Al-Qaeda-barát Aweys sejk azonban máris egy iszlám állam kikiálltásáról álmodozik. Közben a közeli Hiiraan régióban Mahas városért zajlik a csata a kormánypárti ICU és az Al-Shabaab között, a halottak száma eddig ismeretlen, kedden ugyanitt ketten haltak meg, 4 ember pedig megsebesült. A kormányzat itt is a béke visszaállításával kapcsolatban fogadkozik.

Tovább eszkalálódott a helyzet Csád és Szudán között, miután az utóbbi azzal vádolta a csádi légierőt, hogy az ország szuverenitását megsértve a határtól 60 kmre befelé, szudáni területen hajtott végre két bombázást is. Csád ezt nem tagadta egyértelműen, sőt jelezte hogy joga van a lázadók elleni preventív fellépésre. A lázadók múlt héten törtek be Csádba Szudán területéről, majd vereséget szenvedve oda húzódtak vissza: persze ezt a khartoumi kormányzat tagadja. A csádi hadsereg most megint a határ mentén állt fel, és farkasszemet néz a szudánival. Khartoum azzal fenyeget, a légicsapás nem marad megtorlás nélkül, Csád viszont jelezte: áll elébe.

Az ENSZ szerint múlt hétvégén legalább 60 ember halt meg a Kongó keleti részén fekvő Észak-Kivu tartomány Busurungi településén, amit a tuszi FDRL lázadók támadtak meg és égettek fel részben. Az FDRL fegyveresei azóta ilyen durvák, mióta a helyiek az év elején együttműködtek a ruandai hadsereggel a tuszik elűzésének céljával. A körzetben a lázadók a katonasággal is összecsaptak, akik több embert is vesztettek a kemény harcban. A ruandaiak távozása óta az FDRL egyre jobb formában van, a hadsereg képtelen a megállítására, ami nagyon rossz hír a terror alatt élő helyi lakosok számára.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria csád kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr891124341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása