HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Felszámoltak egy hírhedt gerillatábort Nigériában

2009.05.17. 03:49 silenthunter

Bár ma már csendesedtek a harcok és mindössze rutinellenőrzések sora zajlott a Niger-deltában, a sajtó még mindig a pénteki összecsapásokkal van tele, melynek részletei most kerültek napvilágra. A harc egy Government Tompolo nevű lázadóvezér "Camp 5" nevű hírhedt bázisa körül zajlott a Chanomi Creek nevű folyónál, amit lerohantak a nigériai katonák. Tompolo ellen az hozta ki a kormányzat haragját, hogy túszul ejtett 20 tengerészt és két hajót. A tűzharcban ugyan a túszok közül kettő meghalt, szabadult közülük azonban 9 fülöp-szigeteki és 4 nigériai, valamint a Spirit nevű hajójuk is. A hadsereg bombázta is az ellenség állásait, és végül bejelentette a Camp 5 teljes felszámolását. Sikerült lefoglalni egy repülőgépet is. A gerillák megpróbálkoztak egy gázvezeték szabotálásával is, a katonaság azonnal csapatokat csoportosított át arra a környékre. Ezek a csaták a legsúlyosabbak Nigériában a 8 hónapja zajlott pár napos "olajháború" óta.

Folytatódnak, sőt felerősödtek a napok óta tartó harcok a Szomália középső részén lévő Mahas és Wabho városkákban, ahol ma legalább 10 ember halt meg és több tucat sebesült meg az iszlamista Al-Shabaab és a kormánypárti Ahlu Sunnah Waljamaa (ASW) milíciáinak összecsapásában. Az ASW először visszavette a Shabaab által pénteken elfoglalt Mahas-t, ahonnan azonban azok estére nagyrészt ismét kiszorították őket. A nehézfegyverek bevetésével folytatott harc minden valószínűség szerint holnap tovább folytatódhat.

Szudán azzal vádolja Csádot, hogy az harmadszor is megsértette légterének szuverenitását azzal, hogy a határon túl bombázott csádi lázadó csoportokat a reggeli órákban. A n'djamenai kormányzat nem is tagadta a tényt, sőt jelezte, szerintük természetes joguk a lázadók üldözése, még ha azok át is lépték a határt. Ezt a hozzáállás Idris Déby elnök személyesen is megerősítette. Szudán azonban nem tud ilyen csoportok jelenlétéről területén (részemről no comment...), és a bombázást háborús cselekményként látja. Ezzel a két ország megint egymás torkánál van, a nyílt konfrontáció veszélye egyre valósabbnak tűnik.

Algériában 10 millió eurót kér az Al-Qaeda észak-afrikai szárnya (AQIM) brit és svájci túsza szabadulásáért cserében, ami jó hír, tekintve hogy eddig egy jordániai terrorista elengedését követelték és kivégzésekkel fenyegettek. Most nincs fenyegetés, külföldi nyomásra (minden bizonnyal az UK diplomáciájáról van szó) a túsztárgyalások idejére az algériai hadsereg felfüggesztette terrorellenes akcióit. Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj algéria szomália szudán terrorizmus nigéria csád

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr161126010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása