HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Bosszút esködött a hadsereg ellen az Ijaw népcsoport Nigériában

2009.05.22. 10:44 silenthunter

A Niger-delta lázadói elleni katonai offenzíva azonnali leállítását követeli az azok többségét adó Ijaw népcsoport vezetése. A MEND lázadó szervezet bosszút esküdött az Ijawok legnagyobb városa, Gbaramatu részleges felégetése és az "Ijaw föld megszentségtelenítése" miatt. Az offenzíva azonnali leállítására tett javaslatot a törvényhozók egy csoportja a nigériai parlamentben, azonban azt nem sikerült átnyomni. A harcok ára pedig jelentős - a 60 dollárra felment olajár mellet az ország napi mintegy 60 millió dollárt veszt a kitermelés millió hordós volumenű csökkenése miatt. A háború ráadásul immár Delta állam határain túlra is átterjedhet, a hadsereg Edo, Ondo és Bayelsa államokban is támadásokat tervez ellenzéki források szerint, és folytatódhat az illegális olajfinomítók felszámolása is.

Nem túl jó hír Szomália kormányzata számára, hogy a Hawiye törzs vezetői elítélték az áltuk rendezett mogadishui, a Hawiyék mobilizációját elősegíteni hívatott hadurak közti találkozót. Az sem fest túl jó képet, hogy lemondott a stratégiai fontosságú Beledweyn polgármester: Hiiraan régióban egyre nagyobb a radikális Al-Shabaab nyomása, nyilván is szerepe van a döntésében. A Jowhar környékén fekvő Mahaday városában közben a szintén ellenzéki Hizbul Islam milíciák kezdtek harcba a kormányzati ICU-katonákkal szemben, három iszlamista és egy civil meghalt, a város pedig az azt hétfőn elfoglaló Hizbul kezén maradt. Közben új szóvivőt választott az Al-Shabaab: Ali Dere sejk a népszerű Abu Mansurt alias Mukhtar Robow sejket váltja, a döntés oka ismeretlen, de azt maga Abu Mansur jelentette be.

Komoly balhé alakult ki az körül, hogy a szudáni népszámlálás első adatai szerint Dél-Szudánban mintegy 8.2 millió ember él, azaz a lakosság csak 21%-a. A déliek vitatják ezt az állítást és szándékos csalást sejtenek a háttérben, Salva Kiir elnök visszautasította az eredményt mondván az arány 33% körüli. Szudán 2010-ben 24 év után ismét választásokra készül, Dél-Szudánban pedig 2011-ben lesz népszavazás az elszakadásról az északi kormányzattól - várhatóan nem lesz egyszerű ez a történet.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr931137057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása