HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Napi 100 ezer hordóval csökkent a nigériai olajkitermelés

2009.05.26. 19:01 silenthunter

Folytatódik sőt egyre inkább Rivers államra is átterjed az újabban Niger-delta Háborúnak nevezett konfliktus Nigéria déli részén. A MEND lázadók Delta államban felrobbantották a Chevron olajtársaság egyik vezetékét, ezzel 100 ezer barrellel csökkentve a napi kitermelést. A lázadók hátországát adó, csak vízen át megközelíthető Gbaramatu királyság teljes blokád alatt van, a katonaság pedig folytatja a környék átfésülését, aminek eredményeként most újabb 3 túsz szabadult. Abbamaradtak viszont a légitámadások, amik napok óta sújtották a környéket. A kormányzat jelezte: korábbi amnesztia-ajánlata még érvényes azokra, akik leteszik a fegyvert.

10-re emelkedett a tegnapi szomáliai öngyilkos merénylet áldozatainak száma, nagy részük katona. A hírek szerint a merénylő fehér bőrű, külföldi önkéntes volt, a radikális iszlamistákat támogató harcosok egyike. A támadásért az Al-Shabaab vállalta magára a felelősséget, bár szerintük a merénylő egy fiatal szomáli férfi volt. A kormányzat a rosszabbodó biztonsági helyzet miatt külföldi segítséget kért az ország stabilitásának megtartásában, és cserébe belement az ország összes nem általa irányított kikötőjének és repterének lezárásába, amit a napokban a kelet-afrikai IGAD (InterGovernmental Authority on Development) javasolt. Erre a fegyverek és zsoldosok beáramlásának megakadályozása miatt lenne szükség, bár az intézkedések effektivitása kérdéses.

A tegnapi híradásokkal ellentétben a darfúri JEM lázadók mégsem foglalták el Umm Beru városkát, bár átmenetileg hatalmukba kerültek annak részei. A szudáni katonaság elleni intenzív harcban ellenfelük szerint 43 embert és 54 sebesültet vesztettek, míg a kormányerők 20 halottat és 31 sérültet jegyeztek. Közben a légierő változatlanul bombázza a lázadók állásait a város körül - a JEM állítása szerint pont ezért vonult vissza, hogy a bombázások ne okozhassanak civil áldozatokat. Az ENSZ békefenntartók 50 civil sérültről tudnak, több százan pedig elmenekültek a környékről.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália szudán nigéria darfúr

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr51145348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása