HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Felemás hírek Nigériából

2009.05.30. 04:06 silenthunter

Egyre sűrűbb kritikával kell szembenéznie a nigériai kormányzatnak az ország déli deltavidékén folytatott katonai akciói miatt - legutóbb például a leginkább érintett Ijaw törzsbeli nők tiltakoztak a parlamentben. A vádak között van az is, hogy a kormányzat egészen eddig pénzelte a most körözött Tompolo lázadóvezért. De vannak támogató szavak is: a nigériai Vörös Kereszt munkatársai például helyszíni tapasztalataik alapján erős túlzásnak nevezték a falvak elpusztításáról szóló újságbeszámolókat, ami jó hírnek tűnik és egyben megkérdőjelezi a MEND lázadók által kiadott hírek valóságértékét.

A már többször szétszórt, Kongóban garázdálkodó LRA lázadók újabb támadások sorát mérték Dungu környékének lakóira a héten. A térségben hat számjegyűre becsülik a belső menekültek számát. Ebben a helyzetben különösen aggasztó, hogy két korábban leszerelt LRA-alvezér mintha valamiféle újjászervezéssel kísérletezne Gulu környékén - a kormányzat azonban a vélt vagy valós összeesküvőket szorosan figyeli. A civilek számára jó hír, hogy az ENSZ újabb 12 millió dollárt tett félre megsegítésükre, aminek nagy része az étel-ellátás biztosítását fogja szolgálni majd.

Nem tesz jót a szomáliai kormány imidzsének, hogy katonái Mogadishu feszült Dharkaynley körzetében kivégeztek három látszólag a lázadókhoz nem kötődő fiatalt, sőt még a eltemetésüket is megtiltották. Az viszont annál inkább, hogy sikerült lelőni a Hizbul Islam egyik parancsnokát. Abdulkadir Hamza "Qatatow" a kormány oldaláról állt át a lázadókhoz, most a Bakara piacon érte utol a végzete.

Immár 244-re teszik a hét eleji szudáni törzsi villongások áldozatainak számát. Ebben benne van számos rendőr valamint civilek is, persze a tömeget a két érintett törzs (Misseriya, Rizeqat) teszik ki.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr621152612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása