HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Lángol a Chevron egyik telephelye Nigériában

2009.06.11. 01:46 silenthunter

Támadást hajtott végre a nigériai MEND lázadó szervezet a Chevron olajtársaság Otuanában lévő állomása ellen. A létesítmény a hírek szerint lángokban áll, ami újabb csapást jelenthet az ország olajkitermelésére. A MEND és a hadsereg már hónapok óta harcban áll az ország déli Niger-deltájában, a mostani támadás elvileg az elmúlt hetekben lefolyt katonai offenzívát próbálta megbosszulni. A gerillák közleményük szerint újabb támadásokra is készülnek a közeljövőben.

Dél-Szudánban megkezdődött a régió autonómiáját az északkal szemben kiharcoló és azóta hivatalos hadseregként működő egykori lázadó csoport, az SPLA részleges lefegyverzése. 35000 fegyverest akarnak újra integrálni a társadalomba, és ehhez Dél-Szudán az ENSZ segítségére is számithat. Az SPLA nagyobb részé persze fegyverben marad, hiszen a térség közel sem problémamentes - elég ha csak a déli határ mentén portyázó és évek óta elpusztíthatatlan LRA-bandák kérdésére gondolunk. Ez utóbbi probléma megoldására egyébként épp a napokban került nyilvánosságra Franciaország radikális álláspontja: szerintük a párbeszéd ideje lejárt és katonai erővel kell elpusztítani ezt a "bűnöző csoportot". Washington álláspontja is hasonló, úgyhogy előfordulhat, hogy újabb, a decemberinél is nagyobb erejű, a nyugat által támogatott ugandai offenzíva indulhat a gerillák ellen a közeljövőben.

Átmeneti köztársasági elnökké iktatták a szenátus eddigi elnökét, Rose Francine Rogombét Gabonban, ahol a hét elején hunyt el a 42 évet "uralkodó" Omar Bongo elnök. 45 napon belül kellene választásokat rendezni Bongo utódjáról, meglátjuk sikerül-e az országnak elmozdulni a demokrácia irányába.

Újabb 17 kalózt adott át az amerikai haditengerészet Kenyának, ahol bíróság elé kerülhetnek. Eddig 101 embert vettek át a mombasai hatóságok, ebből 10 tárgyalása kezdődött meg a mai napig.

Szólj hozzá!

Címkék: usa olaj nigéria kenya gabon uganda dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr481177957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása