HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Visszatérhet négy segélyszervezet Darfúrba

2009.06.12. 17:15 silenthunter

Visszaenged 4 segélyszervezetet a szudáni kormányzat Darfúrba, igaz kicsit megváltoztatott névvel és logóval. A 4 szervezet annak a 13-nak a része, akiket a kormányzat márciusban tiltott ki, most azonban egy megegyezés alapján mégis folytathatják a munkájukat. Ez jó hír a nehéz humanitárius helyzettel küzdő régió lakóinak, akiknek ellátása március óta akadozott. A térségben háborúzó felekben látszik szándék befejezni az ellenségeskedést: Szudán új megbízottja, Ghazi Salaheddin a konfliktus végét keresi, a legfőbb lázadó szervezetnek tartott JEM pedig az ENSZ-szel egyeztet. A két fél között a katari Dohában változatlanul zajnak a tárgyalások, azonban eddig csak kétes értékű előrelépéseket sikerült felmutatni.

Átállt az iszlamisták oldalára kormánykatonák egy 30 fős csoportja Mogadishuban, magukkal véve két járművet is. Az eddig a kikötőben állomásozó egykori ICU-milicisták most a Hizbul Islam erőihez csatlakoztak, Yaqshid körzet rendőrállomásán, ami több ütközet súlypontja is volt. Önmagában ez a hír nem annyira jelentős - kivéve, ha ez nem csak egy elszórt eset, hanem a korábban meglévő átállási tendencia kiújulására utal.

Közép-Afrika északi részén, Birao városában ismeretlenek megölték a Vörös Kereszt egyik emberét. A pontos körülmények eddig ismeretlenek, annyi biztos, hogy a múlt héten a városban összecsapások voltak a Kara etnikum tagjai és kormánypárti, főként Goula nemzetiségű UFDR milíciák között, amelyekben többen (a halottak számára olvastam kettőt és 27-et is már egyaránt) többen meghaltak. Birao és környéke szinte teljesen el van vágva az ország többi részétől, infrastruktúra nincs, az orvosi szolgáltatásokat is a Vörös Kereszt és hasonló segélyszervezetek kénytelenek ellátni.

A nigériai MEND lázadó szervezet azzal vádolja a katonaságot, hogy megölt 7 ártatlan civilt egy vízi ellenőrzőpontnál. A civilek elvileg csónakban utaztak, amikor tüzet nyitottak rájuk. A katonaság tagad, és könnyen lehet hogy a sztorinak nincs is valóságalapja: a MEND-ről nem egyszer derült már ki, hogy történeteket fabrikál, és az utóbbi időben többször is volt eset hasonló álhírek terjesztésére.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália szudán nigéria darfúr közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr321181336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása