HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kiújult harcok Mogadishuban, legalább 20 halott

2009.06.18. 14:02 silenthunter

Ismét kemény harcok voltak Szomália fővárosában, Mogadishuban. Az összecsapás azzal kezdődött, hogy kormánycsapatok (köztük ICU-milíciák) megtámadták a lázadó Hizbul Islam csoport állásait a város Hodan körzetében. A harcokba az AU-békefenntartók tankjai is bekapcsolódtak Karan körzetben. A halottak számát eddig 20-ra, a sebesültekét legalább 65-re teszik (köztük 2 újságíró is van). A halottak között van Benadir régió rendőrparancsnoka, Ali Said ezredes is. A harcok miatt a Bakara piac ki sem nyitott, a lakosság az iszlamisták ellencsapására számít a támadás miatt. Jó hír lehet, hogy törzsi vezetőknek sikerült meggyőzniük a Hizbul Islamot vezető Aweys sejket, üljön asztalhoz az elnökkel, Sharif Ahmed sejkkel. Aweys a lázadás ikonikus figurája, és eddig semmiféle tárgyalásra nem tűnt hajlandónak.

Az ENSZ-békefenntartók bázisára lőttek kongói kormánykatonák az észak-kivui Pingában, ezzel tiltakozva amiatt, hogy hónapok óta nem kaptak fizetést. A katonák pénzelése a kormányzat számára jelentős gondokat okoz, és a kifizetetlen fegyveresek könnyen még jobban destabilizálhatják a régiót. A lövöldözésnek nincs áldozata.

Vitatja a CPJP-lázadók állításait közép-afrikai kormány. Szerintük a hét eleji, Ndele-beli összecsapásokban 15 lázadó és 3 katona halt meg, míg a lázadók szerint a katonai áldozatok száma 24. A CPJP közben levelet írt a csádi elnöknek, kérve az országban fogságban lévő vezetőjük, Charles Massi szabadon bocsájtását. Aki szeretne többet olvasni az országban aktív fegyveres szervezetekről, annak a blog jobb oldali rovatán kívül ajánlom ezt a rövid összefoglalót.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália csád közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr601196940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása