HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Öngyilkos merénylő végzett egy szomáliai miniszterrel

2009.06.19. 14:40 silenthunter

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a szomáliai Hiiraan tartomány fővárosában, Beledweyne-ben. A Madina hotel ellen elkövetett akcióban legalább 20 ember halt meg, köztük egy kormánydelegáció tagjai, amit az elhunytak közé tartozó Omar Hashi Aden ezredes védelmi miniszter vezetett. Úgy tűnik hogy a politikus volt a közvetlen célpontja a pusztító támadásnak, amit az Al-Shabaab radikális iszlamista szervezet vállalt magára. Hashi nemrég tért vissza az országba Etiópiából, és a Hiiraan tartománybeli ellenállás megszervezésén dolgozott épp.

Úgy tűnik, a Chevron olajcég elleni magánháborúja utána a Shell ellen fordulhat a nigériai MEND lázadó csoport. A Chevron immár 350 emberét evakuálta a létesítményei elleni folyamatos és eredményes támadások miatt. A MEND most a Shell egyik olajvezetékét robbantotta fel Bayelsa államban. A vezeték a cég Forcados termináljához tartozik, amelynek beígért termelési mennyiségét a Shell így képtelen tartani. Közben az ország északi részén egészen más jellegű sztori borzolja a kedélyeket: Kano repterén egy fegyverekkel teli ukrán gépet fogtak le. A repülő eredetileg Egyenlítői Guineába tartott, ám "technikai problémák miatt" leszállt a városban. Még tart a kivizsgálás, ki-kinek-miért küldte a szállítmányt.

19 ember halt meg Algériában, amikor iszlamista AQIM-lázadók támadtak meg egy konvojt az épülő autópályán El Mehir közelében. Paramilitáris rendőrök egy csoportja épp kínai építőmunkásokat kísért az építkezésre, amikor útszéli bombák robbantak, valamint kézifegyverekből is tüzet nyitottak rájuk. A halottak túlnyomó többsége rendőr, de van egy civil is. A hadsereg most hajtóvadászatot indított a rajtaütés elkövetői után.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj algéria szomália nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr751196995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása