HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Az AU is támogatja a szomáliai beavatkozást

2009.06.23. 01:08 silenthunter

Az AU áldását adta rá, hogy tagállamainak csapatai a szomáliai kormányzat segítségére siessenek. Erre maga a mogadishui kormányzat kérte a környékbeli országokat. Kenya azonban máris kijelentette: hajlandó segíteni, de nem katonák bevetésével (Odinga elnök nem sokkal korábban ennek ellentettjét mondta). Etiópia ennél bátrabbnak tűnik, csapatai Szomália területén, Kalabeyr környékén végeznek felderítő akciókat, a fontos Beledweyne város közvetlen közelében. Az ijedtség az iszlamista lázadók előrenyomulásától annál nagyobb, hogy az Al-Qaeda jelenléte az ország déli részében napról napra erősebbnek tűnik, fegyveresek sora érkezik az AfPak régióból és kiképző táborok létesültek az iszlamisták által uralt területeken. Egyesek azt is tudni vélik, hogy egy Al-Muhajirun nevű 180 fős nemzetközi kontingens harcol az Al-Shabaab lázadók oldalán, melynek tagjai ugandaiak, szaudiak, európaiak és amerikaiak, vezetőjük pedig Saleh Nabhan, jól ismert kenyai Al-Qaeda aktivista. Legalább kalóz-fronton van egy némileg jó hír: a portugál Corte Real hadihajó lekapcsolt egy kalózhajót, amint az egy amerikai teherhajóra támadt. A portugálok a nyolc kalózt lefegyverezték, majd... elengedték.

A június 6-ai után újabb támadás érte a Közép-Afrika északi részén, Biraóban állomásozó kormánybarát egykori lázadó csoportot, az UFDR-t. Az egykori gerillákat bázisukon támadták meg ismeretlen fegyveresek, 10 ember halt meg (köztük civilek). A támadások mögött a Kara etnikai csoport tagjait sejtik, akik harcban állank az UFDR tömegét adó Goula törzsbeliekkel. Közép-Afrika ezen része nagyrészt izolált, az UFDR és a hadsereg helyi egységei jelentik az autoritást, közellátás gyakorlatilag nem létezik, az emberek az alapvető cikkeket a közeli Szudánból szerzik be.

Tart az ugandai hadsereg (UPDF) a Karamoja régióban aktív törzsi harcosok lefegyverzését megcélzó akciója. Ez a művelet aránylag sikeresnek mondható, bár egyben meglehetősen véres is: az elmúlt 6 hónapban 622 fegyvert foglaltak le a 3. hadosztály katonái, ám közben 80 harcos meghalt. A fő cél a civilek elleni erőszak teljes visszaszorítása, ennek megfelelően az akció a továbbiakban is folytatódni fog.

Miközben folytatódik a hutu FDLR lázadók elleni kongói offenzíva ("Kimia II."), a gerillák is érnek el sikereket. Egy támadásban sikerült megölniük két tisztet, egy másikban pedig 6 sorkatonát. A fegyveresek barrikádokat húznak a környékbeli faluk köré, hogy a civilek ne tudjanak elmenekülni, ezzel növelve a kormányoffenzíva kollaterális vesztségeinek számát.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália terrorizmus kenya au uganda közép afrikai köztársaság kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr561202408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása