HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Nigérián keresztül támad a Gazprom

2009.06.25. 04:36 silenthunter

Nigériába látogatott Dmitri Medvedev orosz elnök, aki a két ország által közösen létesítendő Trans-Sahara gázvezeték építésének megkezdéséről tárgyalt, és többmilliárd dolláros befektetést ígért. A vonalnak a nigériai lelőhelyeken keresztül 4000 km hosszan, Nigeren és Algérián keresztül kellene Európába futnia, ahol az orosz részről érintett Gazprom alkuhelyzetét lenne hívatott javítani. Nigéria azonban problémával nézhet szembe a vonal biztonságának garantálásakor a Niger-deltában folyó konfliktus miatt. Jó hír lehet, hogy megkezdődött egyes gerillacsoportok tárgyalása a kormányzati amnesztiáról. Ateke Tom lázadóvezér egy közvetítő útján tárgyalt a részletekről és jelezte, ha minden jól megy, pénteken lerakja a fegyvert. Közben tegnap este a hatóságok lefogták a külföldről visszatérő Alhaji Mujahid Dokubo-Asari egykori gerillavezért, azonban a deltabeliek széles körű tiltakozása miatt Yar'Adua elnök már ma elrendelte szabadon bocsájtását. Dokubo-Asari korábban kiegyezett a kormányzattal, komoly belpolitikai vihart kavart volna újbóli őrizetbe vétele.

Szudánban halálra ítélték azt a négy férfit, akik 2008 január elsején az országban meggyilkoltak egy amerikai állampolgárt. John Granville-nek azért kellett meghalnia, mert a csoport amerikai állampolgárok likvidálásával akart tiltakozni a nemzetközi békefenntartók telepítése ellen.

Tárgyalások kezdődtek a szomáliai Hiiraan régióban az összeomlófélben lévő kormányzat és az iszlamista lázadók között. Ez stratégiai irányváltást jelenthet a mindkét fél oldaláról, ugyanis eddig a radikálisok elzárkóztak a békés megoldástól, a kormány pedig inkább külföldről remélt segítséget. A tárgyalások jövője természetesen erősen kérdéses.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország olaj szomália szudán nigéria

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr161206963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása