HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Tüzérségi harc a szomáliai elnök palotájáért

2009.06.30. 03:10 silenthunter

A szomáliai Mogadishuban folytatódik a tüzérségi összecsapás az elnöki palota (Villa Somalia) környékén a kormánykatonák és az őket támogató AU-békefenntartók, valamint az iszlamista lázadók között. Először ez utóbbiak zúdítottak aknatüzet az épületre a Hodan körzetben lévő bázisukról, amire a palotából tüzérségi válasz érkezett. A párbajban 5 civil meghalt, 14 pedig megsebesült a lövedékek által.

Ismét a már eddig is súlyosan érintett Shell olajvállalat egyik létesítményét támadták a nigériai MEND gerillák. A vízben létesített Forcados terminál a fegyveresek támadása után lángba borult, és a MENDnek (talán) sikerült elsüllyesztenie az azt őrző egyik katonahajót is. Szakértők szerint nem túlzás kijelenteni, hogy a három nagy (Chevron, Agip, Shell) termelésének kiütése után a Niger-delta nyugati részében per pillanat gyakorlatilag nincs olajkitermelés.

Törzsi összecsapások rázták meg Kenya Kuria East körzetét, ahol két klán a körzeti székhely elhelyezéséért harcol. Az elmúlt két hónapban eddig 20 ember halt meg, 1000 házat pedig felégettek a jelenlegi székhelyt, Kegongát megtartani akaró Nyabasi, és az azt Getongoromába áthelyezni akaró Bairege harcosok. A kormányzat most az indulatok csökkentése miatt kirúgta a körzeti adminisztrátort, de kérdés hogy leendő utódjának mennyire sikerül lehiggasztani a feleket.

A nagykoalíció elhagyásával fenyeget az egykori zimbabwei ellenzéki párt, az MDC. Tsangvirai miniszterelnök embereinek az a fő panasza, hogy Mugabe elnök önkényesen és a hatalommegosztást megszegő módon nevez ki embereket fontos posztokra, valamint hogy az ellenzék embereit folyamatosan zaklatják a hatóságok. Az MDC a figyelemfelkeltés céljából bojkottálni fogja a kabinet következő ülését, és ha Mugabe képtelen a kompromisszumra, kiszállhatnak a négy hónapja kötött megegyezésből - az potenciálisan visszataszíthatná a krízis utáni felkapaszkodás első jeleit mutató országot.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria kenya zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr701216933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása