HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Véres gyémántokra hívták fel a figyelmet Zimbabwéban

2009.07.09. 16:53 silenthunter

Csapatai kivonására utasította a Kimberley Process (KP) nevű nemzetközi szervezet a zimbabwei kormányt az országban fekvő Chiazwa gyémántmezőről. A KP feladata a "véres gyémántok" elleni harc, azaz a kitermelés és felhasználás tisztaságának ellenőrzése. Vádjaik szerint a hadsereg és a katonaság az elmúlt évek során rátette a kezét a gyémántkereskedelem irányítására, és nemcsak hogy eltűrik, de sok esetben ők maguk hajtják végre a jogtiprásokat és az illegális kitermelést. A kormányzat a fegyveresek kivonását ígérte, ellenkező esetben a KP szankcióira számíthat: az ország gyémántjai akár feketelistára is kerülhetnek.

Két új bázist létesített az ENSZ Dél-Szudán Jonglei államában, ahol az elmúlt napokban számos törzsi összecsapás zajlott le a Lou Nuer, Jikany Nuer és Murle etnikumok között. A Pibor és Akobo településen létesített bázisok összesen 120 fős személyzettel rendelkeznek majd, és az UNMIS misszió alá tartoznak, annak Jonglei állambeli stabilizációs tervének részeként.

A BBC által is megerősített szudáni vádak szerint Csád engedélyezte a darfúri JEM lázadó csoport számára, hogy azok használják az Oure Cassoni menekülttábort ellátmány vételezésére és járműveik javítására. Csád és a JEM tagadják ezeket a vádakat, azonban szemtanúk látták a JEM oszlopait, amint keresztülhajtottak a táboron. Ez a fejlemény nem meglepő: Csád és Szudán egymással proxykon keresztül vív háborút már évek óta, a csádi oldalon ez a JEM, a szudánin pedig újabban az UFR.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz gyémánt szudán zimbabwe csád darfúr dél szudán

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr201246126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása