HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Legelők birtoklásáért harcol négy kenyai törzs

2009.07.24. 03:57 silenthunter

Ismét erőszakhullám Szomáliában. Az erősödő mogadishui harcok (Hodan körzet - 25 halott, városszerte legalább 50 civil sebesült az iszlamisták és kormányerők közti harcban) mellett ezúttal a központi fronton, Galgaduud régióban is fellángolt az erőszak, ahol az iszlamista lázadókkal a mérsékelt Ahlu Sunnah Waljamaa nevű szufi milíciák állnak szemben. A harc Warholo falu környékén zajlik, a halottak számáról eddig nincs információ (az ASW szerint 40 iszlamistát öltek meg, ez persze túlzásnak tűnik), az azonban biztos hogy az összecsapás "intenzív". Most mindkét fél erősítéseket vezényelt a környékre, a csata folytatódása biztosnak tűnik. Közben északon, az autonóm Puntland tartományban gránát robbant; a célpontot a Bosaso város egyik forgalmas helyén lévő rendőrök egy csoportja jelentette, öt civil megsérült. Puntland a béke szigetének számít az országon belül, október óta nem volt jelentős incidens a tartományban, ez a gyenge támadás sem utal a helyzet változására.

A kenyai rendőrség megerősített alakulatainak kellett lehűtenie a kedélyeket az ország északi részén fekvő Isiolo város környékén, miután az ott élő több törzs egymásnak esett legelők birtoklásán összeveszve. A harc a Borana és Szomáli, valamint a Samburu és Turkana közösségek között volt, 20 ember meghalt, legalább 1700 pedig elmenekült, további 200 ember pedig a szomszédos Meru régiót volt ténytelen elhagyni. A feszültségek a kivezényelt rendőrök láttára csökkentek, akik a közvetítés mellett az illegálisan tartott fegyverek beszedését is elkezdték.

A hét elején kemény és véres harc alakult ki Kongó Észak-Kivu régiójának Mandje városában, amikor hutu FDLR-lázadók támadták meg a hadsereg egyik bázisát. A csatában 3 katona meghalt és 4 megsebesült, a lázadók közül 4-re várt ez a sors. Rosszabbul jártak a civilek: közülük 16-an hunytak el. Mandje azért kecsegtető célpont a lázadók számára, mert szinte teljesen izolált: csak helikopterekkel lehet elérni, azokkal is nehezen. Közben az ugandai határ mentén fekvő Buguma város piacán is tűzharc tört ki katonák és egy a Ngiti etnikumhoz tartozó lázadó milícia között: 3 civil megsebesült, köztük egy ugandai nő.

Gránátot dobtak a ruandai Kigaliban lévő Gisozi emlékműre, ami az országban lezajló vérontásnak állít emléket. A támadásban 2 ember könnyebben megsérült, a motoron menekülő elkövetőt a rendőrök feltartóztatták. Nem ez az első alkalom, hogy az emlékmű ellen támadást hajtanak végre: legutóbb áprilisban történt hasonló eset.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália ruanda kenya puntland kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr451264286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása