HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Vége a darfúri háborúnak?

2009.08.29. 16:38 silenthunter

Nagy port kavart a darfúri AU/ENSZ-misszió, az UNAMID leköszönő katonai parancsnoka. A nigériai Martin Luther Agwai tábornok ugyanis azt találta nyilatkozni, hogy szerinte a darfúri háborúnak vége, és immár csak banditizmus, ami zajlik. Több darfúri szervezet is felháborodva reagált a felvetésre: amíg emberek milliói élnek menekülttáborokban, annak ellenére sincs vége a háborúnak, hogy igazi katonai akciók már nem zajlanak. Ez a háborúértelmezés különösen veszélyes, ugyanis így a darfúriak számára a háború egész addig tarthat, amíg vissza nem kapják az azóta részben telepesek által lakott házaikat - erre pedig kevés esély látszik.

A hutu FDLR lázadók elleni hadműveletek mellett immár a katonák egyes csoportjainak lázadását is el kell viselnie a Kongó keleti részén fekvő Uvira (Dél-Kivu tartomány) lakosainak. A mintegy 50 katona négy hónapja elmaradt fizetését követelte, elbarrikádozta a település utcáit és a levegőbe lődözött - sérülés szerencsére nem történt, a szituációt sikerült rendezni. Közben a napokban az FDLR is aktív volt - a közeli Sange és Nyakabere falukat is támadás érte, ez utóbbi helyen két katona megsérült, három lázadó pedig meghalt. A szituáció itt azonban még mindig jobb mint az ország északi részén, Orientale tartományban, ahol csak az elmúlt 3 hétben 125.000 (!) embernek kellett elmenekülnie a fosztogató LRA-gerillák támadásai elől. A fegyveresek véres útjáról az ENSZ beszámolójából lehet többet megtudni.

Kormánycsapatok és lázadó milíciák csaptak össze a Mogadishut és a tőle délre lévő Afgoye városkát összekötő utat irányító ellenőrzőpontért Szomáliában. A déli települést a Hizbul Islam nevű iszlamista csoport tartja uralma alatt, ezzel elvágva a fővárost a déli vidékektől. A csatában, melyet talán a kormánycsapatok nyertek meg, négy ember halt meg, mindegyikőjük katona, a nyolc sérült között azonban vannak civilek is.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz szomália szudán darfúr kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr961353244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása