HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Feloszlatta a parlament a szomáliföldi parlamentet

2009.09.10. 20:35 silenthunter

Szerteágózó hírcsomagom van Szomáliából. A "standard hír", azaz hogy harcok voltak Mogadishuban, megint áll - legalább 16 ember meghalt és 36 megsebesült, amikor az AMISOM-békefenntartók és iszlamista lázadók csaptak össze Hodan körzetben. Az áldozatok többsége civil, mint mindig. Ennél sokkal fontosabb az a hír, hogy miután pár napja az Al-Shabaab csapatai elfoglalták a nyugati Beledweyne város nyugati részét, a kormánycsapatok most kiürítették annak keleti körzeteit. Az indoklás: Ma'ow sejk korábbi kormányzó és ICU-csapatai beálltak a Shabaab zászlója alá, a hadsereg pedig kerüli a vérfürdőt (=nincs ereje legyőzni ezt az egyesült erőt). Ez hatalmas vereség a kormányzat számára, és effektíve Hiiraan régió elvesztését jelenti - még ha a katonákat sikerült is "megspórolni". Van kalózos sztori is - aláírta az ENSZ kalózellenes egyezményét az USA. Ez azért fontos, mert így sikerülhet formalizálni a tengeri fegyveresek elleni együttműködést. A szerződés aláíró között már eddigis szerepelt például Kína, Franciaország, Nagy-Britannia vagy éppen Panama is. De a legdrámaibb bejelentés az északnyugati Szomáliföld kváziállamból érkezett: miután Riyale elnök és a parlament képtelen volt új választásokat kiírni, alkotmányellenesen hosszabbítgatva saját mandátumát, és a képviselők képtelenek voltak dűlőre jutni, több heti nyomás után a hadsereg most fogta és bevonult az épületbe, és szétzavarta a honatyákat. Nem világos, hogy hogyan tovább, azonban még a képviselők között is erős támogatottsága volt a lépésnek, nem is beszélve a civil ellenzékről. Meglátjuk mi következik, ha katonai hatalomátvétel, az nyilván borzasztó lenne, ha azonban választások vannak a láthatáron, akár még jó is lehet ez a fejlemény.

Szólj hozzá!

Címkék: usa szomália kalózok szomáliföld

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr601382097

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása