HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Belharc Uganda egyik királyságában

2009.09.11. 01:15 silenthunter

Újabb 2 halott és 5 sebesült az eredménye a szomáliai Mogadishuban az AU-békefenntartók és az iszlamista lázadók összecsapásainak, ezúttal egy a fontos Makka al-Mukarma út mentén zajló csatában. Akna csapódott a város kikötőjébe is: itt két ember halt meg, három megsebesült. A Bakara-piacra két lövedék is becsapódott: az eredmény két halott, tizenkét sebesült. Elemzők rámutatnak: a polgárháború húsz éve során soha nem volt ilyen súlyos a helyzet a muszlim böjt, a ramadán ideje alatt - eddig 32 halott és 82 sebesült a mérleg az elmúlt napokban, ebből 18 nő és 7 gyerek, de a férfiak nagy része is civil. Értelmetlen.

Elfogta a Közép-Afrika területén legálisan portyázó ugandai hadsereg az általa vadászott LRA-gerillabanda egyik alvezérét. Mickman Opuk-ot egyebek mellett tömeggyilkosságban való részvétellel is vádolják. Uganda sikerről beszél - eddig 4 LRA-parancsnokot öltek meg, és 98 elrabolt helyit menekítettek meg középafrikai földön néhány nap alatt. Közben Ugandának egy belpolitikai problémával is meg kell küzdenie: Buganda királyság Kayunga városában felfegyverzett ifjak ("Nkobazambogo") úttorlaszokat állítottak, elkergették a városi rendőröket és átvették az uralmat, megpróbálván megakadályozni, hogy a saját királyuk, Ronald Muwenda Mutevi bejusson oda. A Kabaka néven emlegetett király a Baganda etnikai csoporthoz tartozik, és éppen a központi kormányzat ellen kampányol a földhasználati jogok miatt, legutóbb azzal húzva ki a gyufát, hogy saját törzsi testőrséget tart fent a neki járó rendőri védelem helyett. Kayunga várost azonban a Banyara etnikum lakja, akik nem akarnak a Buganda királysághoz tartozni, és nem ismerik el a Kabaka fennhatóságát. Patthelyzet alakult ki: a kormánynak fel kellene lépnie saját ellensége, a Kabaka pártján a hozzá hű Banyarák ellen, vagy a bugandaiak fognak lépni - egyik sem túl jó perspektíva.

A Bawku törzsi terület státuszának rendezését ígérte az év végéig a ghanai kormány. Itt évtizedek óta áll egymással szemben a Kusasi és Mamprusi törzs, az ország bírósága pedig már a nyolcvanas években az előbbi fennhatósága mellett döntött. Ezt a Mamprusi törzs soha nem ismerte el, a fegyveres összecsapások folyamatosak, az elmúlt hetekben 11 ember halt meg a villongásban. Ghana most gyors megoldást ígért: ebben azonban a helyiek nem nagyon hisznek, mondván, ez egy "ősidők óta zajló" csata a két csoport között, amit nem lehet elrendezni.

Marhalopás miatt csapott össze egymással a a Kurya törzs két klánja Tanzániában. A Walenchoka klán 3000 ellopott marhát keresve jutott a Wanchori klán területére, ők azonban nem látták őket szívesen. Az eldurvuló szituációt a megérkező katonáknak sem sikerült lehűteniük, még azután sem, hogy tüzet nyitottak és lelőtték az egyik harcost. Végül ez a harcos volt az egyetlen áldozat, viszont a támadók több házat is felégettek távozásuk előtt. A szarvasmarhák sorsa számomra ismeretlen.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália au uganda tanzánia ghana közép afrikai köztársaság

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr631382639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása