HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Lázadások Uganda fővárosában, legalább 10 halott

2009.09.12. 02:36 silenthunter

Egész Ugandát belobbantotta az eredetileg az országot alkotó egyik királyság, Buganda belviszályának tűnő konfliktus. Mint arról beszámoltunk, a Kabaka-t, azaz a bugandai királyt nem engedték be királysága egyik városába, Kayungába, amit a kisebbségi Bunyoro törzs lakik. A Banyarák azóta bejelentették kiválásukat a királyságból, ami Buganda-szerte hatalmas ellenállást váltott ki, főleg hogy a helyiek úgy érzik, Yoweri Museveni elnök és a kormányzat is támogatja ezt a törekvést. Pont ez utóbbi miatt kezdődött fegyveres lázadás az ország fővárosában, Kampalában, a harcokban azóta 10 ember halt meg, köztük legalább egy rendőr is. A rendőrök rádiókat zártak be, és próbálják a felállított barrikádokat ledönteni, az ellenállás azonban nem csitul. Nincs azonban eddig harc a Banyarák területén: félő azonban, hogy erre is sor kerülhet. Museveni elnök, aki "karrierje legnagyobb kihívása" elé néz, egyenlőre keményvonalas álláspontot határozott meg: jelezte, jogában áll akár a királyság-rendszer teljes eltörlése is. Ez azonban nem reális lehetőség: az olyan olaj lenne a tűzre, ami az egész állam belső szerkezetét szétrombolhatná.

Helyezkednek a szomáliai iszlamista lázadó csoportok. Beledweyne-ben a legmérsékeltebbnek számító ICU jelezte, ők irányítanak és nem az Al-Shabaab, miután a kormánysereg elhagyta a várost. Délen, Kismayóban viszont épp a Shabaab utasította ki a városból az Anole és Ras Kamboni dandárokat; ez a két csoport a Shabaabbal elvileg szövetséges Hizbul Islamhoz tartozik. A kormánynak jól jöhet a fragmentáció, azonban nem úgy tűnik, hogy sikerülne új szövetségeseket találnia a lázadók között: nemhogy a Hizbul Islam nem közeledik, az ICU egyes elemei is egyre távolabb kerülnek Sharif Ahmed sejk befolyásától.

Érdekes sztori Nigériából: az amnesztiaprogram során leszerelt "Boyloaf tábornok" gerillabázisát egykori beosztottja, egy bizonyos John Togo fegyveresei rohanták le és fosztották ki. Togo emberei fegyvert nem találtak, csak személyes tárgyakat, pedig a cél pont Boyloaf diszkreditálása lett volna - a múlt heti yenagoai lövöldözés óta kétséges, hogy a "tábornok" emberei tényleg megváltak-e fegyvereiktől. Togót közben a helyi törzsi vezetők máris lekapcsolták és átadták a katonaságnak - van egy olyan érzésem azonban, hogy a három év börtön után idén szabaduló gerillaparancsnok kormányügynök lehet.

1 komment

Címkék: szomália nigéria uganda

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr671382679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ciprián 2009.12.04. 22:29:14

meghalt a blog?
sajnálom, szerettem :(
süti beállítások módosítása