HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

kongó: zimbabwe is beavatkozik?

2008.11.07. 08:50 silenthunter

észak-kivuban sajnos kiújultak a harcok, nyazale városkában (falu?) goma környékén, a kormánycsapatok (FARDC) kiüríteteni kényszerültek állásaikat. közben kiwandja (a fent említett rutshuru közelében fekszik) falunál ismét összecsaptak a mai-mai milíciák nkunda csapataival. a belső menekültek száma eléri a 65.000 ezret, ők főleg a goma mellett fekvő kibati táborban tartózkodnak. az ENSZ segélykonvoja beérkezett a táborba, talán valamit segít. a tűzszünetnek azonban ezennel vége.

fent kicsit nagyvonalúan intéztem el az FDLR-t. ez a milícia az egykori, népirtással vádolt ruandai hadsereg és az interahambwe milíciák maradványait tömöríti, gyakorlatilag az 1994-es ruandai népirtás végrehajtóiról van szó. a kormánycsapatok velük keverve harcolnak, gyakran közös bázisokat használnak. az FDLR különösen kegyetlen szereplő ebben a harcban, ahol a többiek sem hordanak kesztyűt.

közben a szudáni határnál az ugandai illetőségű LRA (lord's resistance army) milícia is betört kongói területre, tovább fokozva a kormányzat amúgy sem kis gondjait. az LRA és a FARDC nem ma kezdték a harcot, de most fokozódik az intenzitása, az ugandaiak tudják, hogy a kormányzati csapatok le vannak kötve délen, ezért mernek pattogni. az ugandai kormány közben blokkolja a tárgyalásokat nkunda és a kinshashai kormányzat között, ruanda pedig változatlanul támogatja a hadurat. a helyzet bonyolult és kellemetlen.

most találtam meg egy nov 3adikai hirt, amely arról ir, hogy a lázadók szerint robert mugawe zimbabwei elnök csapatokat küldött a kongói kormány megsegítésére. ezt az alapján állítják, hogy zimbabwei lőszert találtak a csatatereken.

"Zimbabweans and the FDLR are the ones that fight, government forces simply run away and we remain fighting. We have given this evidence to MONUC and they acknowledge this." - mondta a CDNP egyik szóvivője.

az indiaiak felfogták a helyzet veszélyességét, ezért a térségben lévő 6. könnyűgyalogos-zászlóaljukat az elit egységük, a gurkhák egy zászlóaljával (1200 ember) váltják fel. a gurkhák a brit hadsereg legkiválóbb egységét alkották indiai különválása előtt, egy dandárt nagy britannia azóta is fenntart. nem vicces fiúk, bár más kérdés, hogy mennyire jók humanitárius ügyekben.

Szólj hozzá!

Címkék: india kongó zimbabwe

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr26768329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása