HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

kongó: a harcok motorja, a coltan

2008.11.09. 08:52 silenthunter

kivuban a harcok a fent említett kibati-i menekülttábornál zajlanak, 7 kilométerre gomától. nairobiban közben regionális konferenciát hívtak össze kongó-kinshasha (azaz a kongói demokratikus köztársáság, itt zajlanak a harcok), burundi, ruanda, uganda, kongó-brazzaville (azaz zaire), tanzánia és kenya részvételével. a konferencián részt vesz ban ki-moon ENSZ-főtitkár és jean ping, az AU (afrikai únió) vezetője is. kérdéses azonban, hogy a dolog mennyire lehet effektív, ugyanis nkunda tábornok már most jelezte, hogy személyesen szeretne tárgyalni a kinshashai vezetéssel és nem érzi magára vonatkozóan kötelező érvényűnek a konferencia döntéseit.

mi az az ásvány, amiknek a birtoklásáért az öldöklés folyik? a coltan-érc, ami nagy mennyiségben tartalmaz tantált, amit nagy teljesítményű kapacitorok gyártására (pl laptopok, mobiltelefonok) használnak. a megnövekedett kereslet miatt az ásvány ára 2000-ben hatalmasat emelkedett, és azóta is magasan van. ezt a jelenséget főleg a sony playstation 2 térnyerésének tulajdonítják, mivel ez a népszerű cikk rendkívül sok tantált használ fel - igy vagy úgy, a piaci ár 1 év alatt $46-ról $275-re emelkedett. kongó a coltan elsőszámú kitermelője, jó biznisz lehet a dolog, megér pár emberéletet úgy tűnik.

ha bárkit is érdekelne a dolog, a virunga nemzeti park parkőrei per pill a lehetőségekhez képest jól vannak, tegnap nyugalom volt a környékükön. viszont van a youtube-on egy eszméletlen videó ami a tábor kiürítését mutatja, és a reménytelenséget. elég megrázó.

lábjegyzet: hetedikén mogadishuban (szomália) ismét összecsaptak az iszlamisták a kormányerőkkel és az őket támogató etióp csapatokkal. a szomáliai helyzettel szeretnék foglalkozni majd később, most csak ezt a rövid hirt linkelem be róla.

Szólj hozzá!

Címkék: szomália kongó

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr38768333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása