HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

kiújultak a harcok kongóban, szomália az összeomlás szélén

2008.11.18. 08:54 silenthunter

nov 16/17 - vasárnap kiújultak a harcok kongóban, miután a lázadó CNDP csapatai előretörtek rwindi környékén. az ENSZ-csapatok helikopterei figyelik a helyzetet, de nem szándékoznak beavatkozni - még. obasanjo ENSZ-megbízott még ez előtt találkozott nkunda tábornokkal, aki jelezte, csapatai tartani fogják magukat a tűzszünethez... nkunda egyébiránt kétoldalú tárgyalásokat, és a milíciája a hadseregbe való "méltó integrálását" követeli, miután a legutóbbi kísérlet nem túl jól sült el. kizárta azonban azt, hogy egy asztalhoz ülne az ENSZ-erők (MONUC) képviselőivel. a politikai fronton zambia jelezte, hogy nem fog katonákat küldeni a régióba, namíbia viszont nem zárta ki ezt a lehetőséget. ugandában közben megszámolták a november eleje óta oda érkezett kongói menekülteket - 2011.

szomália változatlanul nyugtalan. baidoában egy a kormánycsapatok ellen tervezett bombamerényletben 3 civil halt meg, mogadishuban pedig 3 üzletembert lőttek le. mindkét támadás mögött az iszlamisták sejthetőek. közben middle shabelle tartományban változatlanul folynak a harcok az ICU renegát milíciái és abasow sejk ARS milíciái között. a harcok marka elfoglalása után éledtek fel. mogadishu térségébe közben burundi-i AU békefenntartó csapatok érkeztek, hogy segítsenek fenntartani a rendet. nyaya javanol tábornok csapatai a kivonuló etióp csapatok helyét veszik át az AU-misszióban (AMISOM).

menet közben a szomáliai parlamenti képviselők a kenyai nairobiban tanácskoztak, és felállt az új kormány is. ahmed elnök azonban jelezte: be kell ismerni, a kormányzás az összeomlás szélére került az iszlamisták csapása alatt. nem hagyta jóvá továbba adde miniszterelnök kormányjavaslatát, és új kabinet összeállítását kérte. a központi kormányzat (TFG) közben immár csak baidoa és mogadishu városát tartja ellenőrzése alatt, illetve szövetségese az északi puntland autonóm tartomány is.

nigériában tovább folytatódik az olajháború néven is emlegetett incidens-sorozat: egy robbanásban hat shell-alkalmazott halt meg, miközben bayelsa államban 13 sangana törzsbéli fiatalt öltek meg milicisták. az első incidens indítéka nyilvánvaló, a második azonban kevésbé, mivel a fiatalok senkire nem jelentettek veszély. bayelsa fővárosában, yenagoában 2 lázadót öltek meg kormánycsapatok, a többiek visszavonultak, a milicisták rajtaütésének célját homály fedi. port harcourtban fegyveresek túszul ejtették a shell egyik vezető alkalmazottját, fidelis akpoghirant. ezek az incidensek itteni szemmel eléggé vegyes képet mutatnak, és nem is biztos, hogy ugyanazon kirakósjáték részei. mindenesetre érdemes figyelni továbbra is, főként a shell-lel kapcsolatos hírekre.

Szólj hozzá!

Címkék: ensz etiópia szomália nigéria kongó zambia burundi namíbia puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr42774896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása