HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

kalóz-anyahajót süllyesztett el az indiai fregatt

2008.11.21. 05:38 silenthunter

a legutóbbi, a puntlandi kalózokról szóló irásom óta szomália partjainál tovább folynak a történések: az indiai tabar hadihajó becserkészett egy kalóz-anyahajót, majd miután az a megállásra való felszólítás után tüzet nyitott rá, el is sűlyesztette azt. a kalózok két motorcsónakban menekültek el, ezek közül az egyiket a tabar később üresen megtalálta, a másik meglógott. a hajónak ez immár a második akciója: 11-én helikopterei kergettek el támadókat egy indiai hajótól. a 17-én elfoglalt szupertankerért közben a CNN értesülései szerint $9.000.000 díjat követelnek.

kongóban folytatódik az obasanjo-misszió. a volt nigériai miniszterelnök a sajtótól kap hideget, meleget egyaránt a múltja miatt. a CNDP lázadói közben az obasanjóval való megegyezésük alapján kivonultak nyanzale és kiwanja térségéből, hogy a MONUC biztonsági sávot tudjon létrehozni köztük és a kormánycsapatok között. a nap során maï-maï milicisták összecsaptak a kéksisakosokkal kibututu közelében, azok azonban veszteségek nélkül visszaverték őket. az ENSZ BT közben jóváhagyta további 2785 katona és 300 rendőr a térségbe irányítását missziója megerősítésére.

nigériában közben a kormányellenes erők sikerét könyvelhetjük el az olajháborúban, miután a chevron olajipari vállalat kénytelen volt év végéig force majeure-t jelenteni, azaz hogy rajta kívül álló okokból képtelen teljesíteni külső kötelezettségeit. ez azért történt, mert múlt pénteken robbantás történt az egyik olajcsövénél az országban, napi 90.000 barrel olajjal csökkentve a kitermelést. nigériát rendkívül rosszul érintik az olajkitermelők elleni folyamatos támadások, ráadásul az idén tervezett büdzséje magasabb olajárral számolt ($62.5), mint a manapság szokásos árszinvonal. a kitermelés hátráltatása és az olajár csökkénése együtt nagy bevételkiesést, és komoly problémát jelenthet a kormányzatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: india ensz olaj szomália nigéria kongó puntland

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr38780603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása