HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csempészett olajért harcolnak Nigériában

2008.11.26. 07:47 silenthunter

Nigériában olajcsempészek megtámadták a kormánycsapatok (JTF) állásait Okwagbe városnál, Delta államban. 30 kis hajóból lőtték a katonákat, de visszaverték őket - a támadás a pár napja elfogott illegális olajszállítmány visszaszerzésére irányulhatott. Közben a kormánycsapatok lefoglaltak 3750 kör speciális lőszert, ami úton volt egy lázadó tábor felé, valamint felszámoltak három illegális olajfinomítót is. A tartományban folytatódnak az etnikai villongások is. Az országban a helyzet zavaros, az olajtermelés akadozása miatt a villanyenergiatermelés az átlag harmadára esett vissza.

Aszomáliai béketárgyalások elaladtak, a kormány és a mérsékelt iszlamista ARS a parlament leosztásán vitatkoznak. Baidoában közben meggyilkolták Afgub ezredest, a szomáli kormánycsapatok egyik regionális parancsnokát. Uganda pedig megkezdte békefenntartóinak leváltását: ez a mostani kontingens a harmadik lesz, a 1950 fő katona két éve van az országban.

Kongóban viszont lehet hogy asztalhoz sem jutnak a felek: a kormány kizárta a közvetlen tárgyalás lehetőségét a lázadó Nkunda tábornokkal, ráadásképpen azt kértve az ENSZ-től, hogy ne küldjenek több indiai katonát az országba; incidensek miatt a helyiek és az indiaiak viszonya feszült. Közben épül a borzasztó állapotban lévő Kibati tábor váltására tervezett Mugunga III tábor, ami távolabb juttatná a menekülteket a fosztogató és erőszakoskodó kormánycsapatoktól.

Szólj hozzá!

Címkék: olaj szomália nigéria kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr31789079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása