HTML

afrika harcban

háború és béke afrikából. napi hírek a konfliktusok gócpontjaiból az afrikai sajtó alapján, hosszabb tematikus elemzésekkel fűszerezve.

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Folytatódó etióp offenzíva Szomália közepén

2008.12.11. 02:59 silenthunter

Etiópia folytatja az ellentámadást Szomália Galmudug régiójában (ha úgy tetszik, államában), ezúttal Abudwaq városát foglalták el, mintegy 18 teherautónyi (szerintem leginkább pickup) katonáról szólnak a hírek. Délebbre, Hiiraan régióban azonban elhagyták a pár napja elfoglalt Kala Beyr faluban lévő bázisukat (20 km-re a régió fővárosától, Beledweyne-től), az itt lévő csapatok visszatértek etiópiai alapbázisukba (pár tíz kilométeres útról van szó). Az etióp vezetés kitart az állítás mellett: betartják az igéretüket, és "hamarosan" kivonulnak az országból, azonban vannak ezzel ellentétes irányú gesztusaik is. Eközben délre, Mogadishuban szomáli kormánycsapatok és ICU milíciák csaptak össze, az eredmény legalább 6 halott és 17 sebesült.

Kongóban folytatódnak a béketárgyalások, Talán valamennyit haladtak is előre ma. A következő kör 17én lesz. Jó hír, mindenesetre, hogy a Párizsi Klub (a hitelező nemzeteket tömöríti) elengedte Kongó államadósságának egy részét, 643 millió dollárt, további 119 milliót pedig átütemezett. Ez segíthet megtalálni a forrásokat a rekonstrukcióhoz.

A szudáni Darfúrban Janjaweed milicisták lelőtték az egyik menekülttábor (Hissa Hissa) vezetőjét, aki egy helyi, tradícionális főnök volt. Az elmúlt napokban több támadás is érte a táborok lakóit.

Burundiban úgy néz ki, végül mégis megakadt a békefolyamat a Palipehutu lázadó csoporttal. Ahogy a neve is mutatja, a szervezet az országban élő hutuk jogaiért küzd.

A nap morbid vicce: Robert Mugabe szerint már nincs kolera Zimbabwéban. Lenne igaza! De nincs.

Szólj hozzá!

Címkék: etiópia szomália szudán zimbabwe darfúr galmudug kongó kinshasha

A bejegyzés trackback címe:

https://africaatwar.blog.hu/api/trackback/id/tr93921631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása